SKŁADNIKI:
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- przyprawa gyros lub inne wg.smaku
- 1/2 czerwonej cebuli
- 2 łyżki masła klarowanego
- ulubiony mix sałat
- 1/2 granata
sos:
- 1/2 łyżeczki primerby bazyliowej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki wody
- sok z około 1/3 cytryny
- 1 łyżka miodu
- sól, pieprz
WYKONANIE:
- mięso kroimy na wąskie paski, smażymy na maśle z przyprawami i pociętą w piórka czerwoną cebulą,
- produkty na sos dokładnie mieszamy, odstawiamy do lodówki,
- bezpośrednio przed podaniem układamy sałatkę: warzywa, mięso, nasiona granatu, polewamy sosem,
- trzeba pamiętać, że sałata pod wpływem sosu opada- można zamiast polewać sosem podać go w dodatkowym naczyniu, wówczas warzywa do końca będą chrupiące i każdy doda sobie tyle sosu ile lubi.
- Ja polałam sałatkę i sałaty niestety opadły. sałatka była pyszna, ale chrupiące warzywka są zawsze fajniejsze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz