sobota, 20 lutego 2016

Tarta jabłkowa.

Pamiętacie P. Helenę, tą od "Gruszek z kruszonką"?Kto ich próbował - wie, że były przepyszne! Dziś "Tarta jabłkowa" jej przepisu.
SKŁADNIKI:
  • 2 szk. mąki krupczatki(schłodzonej w lodówce)
  • 200g, masła
  • 2 małe żółtka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • szczypta soli
  • 2-3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
Wszystkie składniki ciasta muszą być schłodzone w lodówce.
  • 400g. musu jabłkowego 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka cukru
  • 50 g. umytych rodzynek
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 5-6 jabłek z ciemną skórką
WYKONANIE:
  • na stolnicy mieszamy wszystkie suche produkty,
  • szybko przesiekać nożem  z masłem,
  • dodać żółtka i śmietanę, wyrobić (krótko),
  • rozwałkować, zawinąć w folię i na pół godz. włożyć do lodówki (można zostawić na noc ),
  • następnie ciasto wkładamy do formy, nakłuwamy widelcem, podpiekamy 10 min. w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni,
  • składniki nadzienia mieszamy, rozkładamy na tarcie i ozdobnie układamy wydrylowane plasterki jabłek, 
  • pieczemy 20-30 min. do zrumienienia,
  • można przed podaniem posypać cukrem pudrem lub brązowym cukrem i opalić palnikiem.


 

2 komentarze: