SKŁADNIKI:
- 2 szk. mąki krupczatki(schłodzonej w lodówce)
- 200g, masła
- 2 małe żółtka
- 1 łyżka cukru pudru
- szczypta soli
- 2-3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
Wszystkie składniki ciasta muszą być schłodzone w lodówce.
- 400g. musu jabłkowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka cukru
- 50 g. umytych rodzynek
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 5-6 jabłek z ciemną skórką
WYKONANIE:
- na stolnicy mieszamy wszystkie suche produkty,
- szybko przesiekać nożem z masłem,
- dodać żółtka i śmietanę, wyrobić (krótko),
- rozwałkować, zawinąć w folię i na pół godz. włożyć do lodówki (można zostawić na noc ),
- następnie ciasto wkładamy do formy, nakłuwamy widelcem, podpiekamy 10 min. w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni,
- składniki nadzienia mieszamy, rozkładamy na tarcie i ozdobnie układamy wydrylowane plasterki jabłek,
- pieczemy 20-30 min. do zrumienienia,
- można przed podaniem posypać cukrem pudrem lub brązowym cukrem i opalić palnikiem.
Wygląda fantastycznie. Muszę wypróbować ten przepis <3
OdpowiedzUsuńGorąco polecam, pozdrawiam
OdpowiedzUsuń