czwartek, 24 marca 2016

Marynowana kaczuszka z sosem pomarańczowym.

Bardzo rzadko przygotowuję kaczkę, ale na świąteczny obiad warto się postarać! Chcę zaproponować kaczuszkę z pysznym sosem pomarańczowym.


SKŁADNIKI:
  • 3 piersi z kaczki
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • sól, pieprz
MARYNATA:
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z jednej pomarańczy 
  • otarta skórka z 1/2 wyparzonej pomarańczy
  • 4 goździki
  • kilka ziaren kolendry
  • szczypta chili
  • 1 łyżeczka miodu
  • mały kieliszek limoncelli
WYKONANIE:
  • goździki, kolendrę rozcieramy w moździerzu,
  • dodajemy wszystkie pozostałe składniki, mieszamy,
  • piersi nacinamy w kratkę (uważać, aby nie naciąć mięska, tylko skórkę), wkładamy do marynaty najlepiej na dobę,
  •  rozgrzewamy masło, i smażymy osuszone papierowym ręcznikiem piersi najpierw od strony skóry 7-8 min. następnie z drugiej strony około 5 min.,
  • piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 stopni,
  • do naczynia żaroodpornego wlewamy sos powstały podczas smażenia mięsa, wkładamy piersi, posypujemy solą i pieprzem, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy do godz, zależnie od wielkości filetów(mówią, że mięso powinno być różowe, ale jak dla mnie dopieczone),
  • ostatnie 5 min. pieczemy bez foli,
przygotowujemy sos:
  • na patelnię, na której smażyliśmy mięso wlewamy sos z naczynia żaroodpornego,
  • dodajemy cząstki pomarańczy bez białych skórek(sos byłby gorzki),
  • dodajemy sok z jednej pomarańczy, łyżeczkę miodu i odparowujemy do konsystencji syropu, ewentualnie sól pieprz,
  • na talerzu wylewamy 2-3 łyżki sosu, kładziemy pokrojone w plastry piersi, można polać jeszcze sosem, położyć kilka cząstek pomarańczy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz