piątek, 25 marca 2016

Pieczona karkówka z czosnkiem i jałowcem.

Karkówka w całości jest zawsze mile widziana, czy to na obiad, czy do kanapek-zawsze się sprawdzi.

SKŁADNIKI:
  • 1,5-2 kg. chudej karkówki
  • 1/2 główki czosnku
  • po dwie łyżeczki:soli, papryki słodkiej, lubczyku, majeranku
  • 1 łyżeczka płaska pieprzu
  • 4-5 owoców jałowca
  • 10 kulek kolendry
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
WYKONANIE:
  • 2 ząbki czosnku przecisnąć przez praskę,
  • owoce jałowca, kolendrę rozgniatamy w moździerzu,
  • do miseczki wkładamy wszystkie przyprawy, dodajemy rozgniecione owoce jałowca, kolendrę i czosnek, 
  • do mieszanki dodajemy oliwę z oliwek, mieszamy,
  • mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, nakłuwamy,
  • nacieramy przygotowaną mieszanką, robimy ukośne nakłucia, wkładamy w nie czosnek w piórkach,
  • karkówkę umieszczamy w rękawie, zostawiamy w lodówce na 24h.,
  • pieczemy w naczyniu żaroodpornym w piekarniku: 10 min.w temp. 200 stopni, następnie zależnie od wagi 1h na 1 kg. mięsa.,
  • 10 min przed zakończeniem pieczenia wyjmujemy karkówkę z rękawa, karkówka nabierze koloru.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz