SKŁADNIKI:
- 1,5-2 kg. chudej karkówki
- 1/2 główki czosnku
- po dwie łyżeczki:soli, papryki słodkiej, lubczyku, majeranku
- 1 łyżeczka płaska pieprzu
- 4-5 owoców jałowca
- 10 kulek kolendry
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku przecisnąć przez praskę,
- owoce jałowca, kolendrę rozgniatamy w moździerzu,
- do miseczki wkładamy wszystkie przyprawy, dodajemy rozgniecione owoce jałowca, kolendrę i czosnek,
- do mieszanki dodajemy oliwę z oliwek, mieszamy,
- mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, nakłuwamy,
- nacieramy przygotowaną mieszanką, robimy ukośne nakłucia, wkładamy w nie czosnek w piórkach,
- karkówkę umieszczamy w rękawie, zostawiamy w lodówce na 24h.,
- pieczemy w naczyniu żaroodpornym w piekarniku: 10 min.w temp. 200 stopni, następnie zależnie od wagi 1h na 1 kg. mięsa.,
- 10 min przed zakończeniem pieczenia wyjmujemy karkówkę z rękawa, karkówka nabierze koloru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz