sobota, 5 marca 2016

Sałatka z kiełbasą i schabem.

Czasem zostanie od obiadu trochę mięsa i nie bardzo wiadomo co z tym robić! Najgorzej chyba, gdy zostaje schab(wtedy schab po żydowsku, ale jak często można?)! Ja wykorzystałam schab do śniadaniowej sałatki!


SKŁADNIKI:

  • 1-2 schabowe pocięte w paski
  • 1 pokrojona kiełbasa 
  • 1/2 sałaty lodowej lub innej
  • około 10 pomidorków koktajlowych
  • 2-3 jajka
  • 5 rzodkiewek 
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • pieprz,sól, lubczyk
  • sos winegret lub czoskowy

WYKONANIE:

  • kawałki schabu i kiełbasy smażymy z przyprawami i lubczykiem do zrumienienia, odsączamy na ręczniku papierowym,


  • na dno półmiska rwiemy sałatę lodową, układamy pokrojone na ćwiartki pomidorki, jajka,
  • następnie dodajemy plasterki lub krążki rzodkiewek,
  • układamy schab i kiełbasę, ozdabiamy rzodkiewką,

Do sałatki można podać sos winegret lub czosnkowy, jak kto lubi-podajcie go w małym dzbanuszku(każdy doda sobie ile chce, a sałata zachowa chrupkość!).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz