SKŁADNIKI:
- 4-5 plastrów chudej karkówki
- 2-3 cebule
- kilka plastrów boczku wędzonego lub pieczonego z kardamonem
- papryka konserwowa
- 3-4 łyżki oliwy
- 1 łyżka suszonego lubczyku
- szczypta majeranku
- szczypta tymianku
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku
- 25 ml białego wytrawnego wina
WYKONANIE:
- wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy,
- karkówkę rozbijamy nakłuwaczem, macerujemy w marynacie, zostawiamy w lodówce na 3-4 godz.,
- cebulę kroimy w piórka, boczek i paprykę w cienkie paski,
- plastry karkówki smarujemy ketchupem, kładziemy na każdy cebulę, boczek, paprykę,
- smarujemy majonezem, po 30-40 min. posypujemy tartym serem,
- zapiekamy w piekarniku około 1 godz.(to jest czas całkowity) najpierw w temp. 200 stopni, aby szybko zamknąć mięso i zachować soczystość, następnie w 180 stopniach do miękkości mięsa,
- mięso przez pierwsze 1/2 godz. piec pod przykryciem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz