sobota, 2 kwietnia 2016

Steki z karkówki.

Na dworze słonecznie i ciepło, więc czas rozpocząć sezon grillowania.



SKŁADNIKI:
  • 4 duże plastry karkówki
  • cebula czerwona
 NA MARYNATĘ:
  • 10 łyżek oliwy
  • 5 łyżek ketchupu 
  • 5 ząbków czosnku
  • łyżka ziół prowansalskich 
  • 2-3 ziarna jałowca
  • 1 łyżeczka pieprzu (3 kolory)
  • 1 łyżeczka płaska soli lub vegety
  • 1 łyżka suszonego lubczyku
  • 1/2 kostki bulionowej
WYKONANIE:
  • plastry karkówki rozbijamy nakłuwaczem, kroimy na pół,
  • przygotowujemy marynatę, oliwę wlewamy do miski, dodajemy wszystkie składniki (czosnek i jałowiec rozgniatamy), 
  • dokładnie mieszamy,
  • karkówkę maczamy w marynacie i wkładamy do lodówki na parę godz.,
  • następnie grillujemy na gorącym ruszcie, z każdej strony po 5-8 min. i odkładamy na tackę, dodajemy pokrojoną w ósemki cebulę, i grillujemy na boku grilla, aby mięso doszło.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz