Wieprzowina z grilla, to prawdziwa królowa rusztu. Ja najbardziej lubię przyrządzać chudą karkóweczkę, ale te steki robiłam ze schabu z dodatkiem kawałka wędzonej szynki (może boczek , byłby jeszcze lepszy?) i były pyszne!
SKŁADNIKI:
- 5 kotletów schabowych
- 5 grubszych plastrów szynki z tłuszczykiem lub boczku wędzonego
- warzywa z grilla
MARYNATA:
- 1/3 łyżeczki pieprzu białego,
- 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka sproszkowanego czosnku
- 1 łyżeczka lubczyku
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/3 łyżeczki soli
- 3 łyżki oliwy
WYKONANIE:
- składniki marynaty wymieszać,
- kotlety ubić nakłuwaczem, natrzeć marynatą, układać w misce na przemian z szynką, odstawić do lodówki na kilka godz,
- smażyć po 5 min. z każdej strony na mocnym żarze, następnie odłożyć na lekki ogień, aż dojdzie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz