sobota, 2 kwietnia 2016

Schabowe z szynką i warzywami.

Wieprzowina z grilla, to prawdziwa królowa rusztu. Ja najbardziej lubię przyrządzać chudą karkóweczkę, ale te steki robiłam ze schabu z dodatkiem kawałka wędzonej szynki (może boczek , byłby jeszcze lepszy?) i były pyszne!

SKŁADNIKI:

  • 5 kotletów schabowych
  • 5 grubszych plastrów szynki z tłuszczykiem lub boczku wędzonego
  • warzywa z grilla

MARYNATA:

  • 1/3 łyżeczki pieprzu białego, 
  • 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka sproszkowanego czosnku
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oliwy
WYKONANIE:
  • składniki marynaty wymieszać,
  • kotlety ubić nakłuwaczem, natrzeć marynatą, układać w misce na przemian z szynką, odstawić do lodówki na kilka godz,

  • smażyć po  5 min. z każdej strony na mocnym żarze, następnie odłożyć na lekki ogień, aż dojdzie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz