Przygotowanie tego mięsa zajęło mi trochę czasu, ale jest pyszne, więc myślę, że warto. Poza tym mięso można przygotować nawet dzień wcześniej, tak właśnie zrobiłam.
SKŁADNIKI:
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 30 dag. pieczarek
- tymianek, lubczyk świeży lub suszony
- 2 małe cebulki
- 2 łyżki musztardy
- 2-3 łyżki masła klarowanego
- 3 łyżki oleju
- plastry boczku surowego wędzonego
- przyprawy: sól, pieprz z moździerza, papryka, trochę vegety
WYKONANIE:
- mięso kroimy skośnie i lekko rozbijamy(na małe kotleciki),
- przygotowujemy marynatę, mieszamy:olej, musztardę,tymianek, lubczyk, sól, pieprz, paprykę,
mięso smarujemy marynatą, wstawiamy do lodówki przynajmniej na 3 godz.,
- mięso owijamy "szalem" z boczku,
- smażymy z każdej strony na maśle, następnie układamy w naczyniu żaroodpornym posmarowanym masłem,
- wlewamy na dno odrobinę sosu, przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika (180 stopni) na około 30 min.
- sos: pieczarki obieramy, odrzucamy korzenie, kroimy w paski, dodajemy sól, pieprz, sos sojowy, pokrojoną w kostkę cebulę, smażymy na maśle,
- grzyby suszone gotujemy około 30 min. w bulionie. drobno siekamy,
- następnie łączymy z pieczarkami, przesmażamy razem 5 min., zaklepujemy sos śmietaną z dodatkiem łyżki mąki,
- mięso podajemy z makaronem i sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz