poniedziałek, 16 maja 2016

Kotlety ryżowe z serem.

Na lekki obiadek te kotleciki jak znalazł. To dość szybkie danie, no i można je przygotować wcześniej- dla pracujących kobiet to super rozwiązanie.


SKŁADNIKI:

  • 1 p. ryżu ugotowanego w rosole lub bulionie
  • 5-6 plasterków wędzonej szynki pokrojonej w drobną kostkę
  • 2-3 jajka
  • 15 dag. sera żółtego startego na grubych oczkach
  • bułka tarta
  • pęczek zielonego koperku
  • olej rzepakowy

WYKONANIE:

  • 2 jajka gotujemy na twardo kroimy w drobną kostkę,dodajemy ryż, ser, szynkę, 
  • dodajemy surowe jajko, mieszamy dokładnie,
  • jeśli ciasto będzie mało spójne dodajemy trochę bułki tartej i ponownie wyrabiamy,
  • następnie formujemy kotleciki, maczamy w bułce tartej, smażymy na bardzo rozgrzanym , dość głębokim tłuszczu (w przeciwnym razie mogą się rozpadać, a ser wypływać),
  • podajemy np. z ziemniaczkami smażonymi i warzywami.

2 komentarze: