SKŁADNIKI:
- 1 p. ryżu ugotowanego w rosole lub bulionie
- 5-6 plasterków wędzonej szynki pokrojonej w drobną kostkę
- 2-3 jajka
- 15 dag. sera żółtego startego na grubych oczkach
- bułka tarta
- pęczek zielonego koperku
- olej rzepakowy
WYKONANIE:
- 2 jajka gotujemy na twardo kroimy w drobną kostkę,dodajemy ryż, ser, szynkę,
- dodajemy surowe jajko, mieszamy dokładnie,
- jeśli ciasto będzie mało spójne dodajemy trochę bułki tartej i ponownie wyrabiamy,
- następnie formujemy kotleciki, maczamy w bułce tartej, smażymy na bardzo rozgrzanym , dość głębokim tłuszczu (w przeciwnym razie mogą się rozpadać, a ser wypływać),
- podajemy np. z ziemniaczkami smażonymi i warzywami.
świetny pomysł na pyszne danie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń