SKŁADNIKI:
- 2 główki kapusty
- 0.5 kg. boczku świeżego
- 0,3 kg. boczku wędzonego
- 3-4 dojrzałe pomidory
- 1 średnia cebula
- 1-2 łyżki octu
- 1 łyżka cukru lub miodu
- przyprawy:sól, pieprz, majeranek, lubczyk lub kilka kropel maggi, czosnek granulowany
WYKONANIE:
- kapustę szatkujemy, poprawiamy solą i pieprzem, dodajemy ocet, cukier , mieszamy, zostawiamy na 2-3 godz.
- świeży boczek kroimy w paski, boczek wędzony w kostkę, smażymy z posiekaną w kostkę cebulą i wszystkimi przyprawami do 3/4 miękkości,
- usmażony boczek przekładamy do garnka, w którym będziemy przygotowywać kapustę, a na maśle pozostałym z pieczenia smażymy pokrojone w kostkę pomidory,
- mięso, pomidory, kapustę łączymy , mieszamy, ewentualnie doprawiamy,
- dusimy do miękkości mięsa i kapusty.
Wygląda bardzo apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńProszę mi wierzyć równie dobrze smakuje!Może zastąpić najlepszy bigos!Pozdrawiam
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńKapusta jest przepyszna. Nie mogłam się jej oprzeć jak tylko poczułam głód. Polecam :-)
OdpowiedzUsuńTak jest super!
OdpowiedzUsuń