czwartek, 26 maja 2016

Młoda kapusta ze skwarkami.

Młode polskie ziemniaczki są już dostępne w sklepach w znośnej cenie, w połączeniu z młodą zasmażaną kapustą - wyśmienity obiad niekoniecznie z kawałkiem mięsa. Ziemniaczki możemy również podać ze skwarkami, bądź jeśli wolimy z sosem.



SKŁADNIKI:

  • 2 główki kapusty
  • 0.5 kg. boczku świeżego
  • 0,3 kg. boczku wędzonego
  • 3-4 dojrzałe pomidory
  • 1 średnia cebula
  • 1-2 łyżki octu
  • 1 łyżka cukru lub miodu
  • przyprawy:sól, pieprz, majeranek, lubczyk lub kilka kropel maggi, czosnek granulowany

WYKONANIE:

  • kapustę szatkujemy, poprawiamy solą i pieprzem, dodajemy ocet, cukier , mieszamy, zostawiamy na 2-3 godz.


  • świeży boczek kroimy w paski, boczek wędzony w kostkę, smażymy z posiekaną w kostkę cebulą i wszystkimi przyprawami do 3/4 miękkości,


  • usmażony boczek przekładamy do garnka, w którym będziemy przygotowywać kapustę, a na maśle pozostałym z pieczenia smażymy pokrojone w kostkę pomidory,
  • mięso, pomidory, kapustę łączymy , mieszamy, ewentualnie doprawiamy,


  • dusimy do miękkości mięsa i kapusty.

5 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę mi wierzyć równie dobrze smakuje!Może zastąpić najlepszy bigos!Pozdrawiam

      Usuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Kapusta jest przepyszna. Nie mogłam się jej oprzeć jak tylko poczułam głód. Polecam :-)

    OdpowiedzUsuń