SKŁADNIKI:
- 1,75 szkl. mąki pszennej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 1.5 szkl. maślanki
- 2 jajka
- 1 łyżeczka wanilii
- 3,5 łyżki oleju roślinnego lub masła klarowanego
- 2 szkl. sera ricotta
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki skórki z cytryny
- mąkę, sól, proszek do pieczenia dokładnie wymieszać w misce,
- w drugiej misce wymieszać : maślankę, jajka, wanilię,
- następnie dodać ser, skórkę z cytryny i cukier, wymieszać na jednolitą masę, dodać 2 łyżki oleju lub łyżkę stopionego chłodnego masła,
- następnie łączymy suche i mokre składniki (do małych drobinek),
- na patelni rozgrzać olej lub masło klarowane, następnie wlać chochlą ciasto, przewrócić naleśniki, gdy brzegi będą suche,
- podawać z owocami, polane np. syropem klonowym.
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńMuszę przyznać, że zaskoczyły mnie smakiem!Nic dziwnego, że stanowią podstawę śniadania amerykanów!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam