wtorek, 10 maja 2016

Schabowe na bogato.

Poszukiwanie i wzbogacanie smaków to fajna zabawa!Uwielbiam obserwować swoich bliskich, albo gości, którzy smakują mojej nowej potrawy i rozkoszują się jej smakiem! To wspaniałe uczucie cieszyć się tym widokiem.

SKŁADNIKI:
  • 5-6 ubitych kotletów drobiowych(można użyć wieprzowych)
  • 20 dag. parzonej wędzonej szynki lub boczku
  • 1-2 cebule pokrojone w piórka
  • 10cm. białej części pora pokrojonego w krążki
  • 10 dag. sera tartego na grubych oczkach lub krojonego w kostkę
  • 2-3 rozkłóconego jajka
  • bułka tarta
  • mąka
  • masło klarowane
  • przyprawa do wieprzowiny
  • przyprawa włoska lub inne wg. upodobań
WYKONANIE:
  • kotlety maczamy w mące-rozkłóconym jajku-bułce tartej,
  • smażymy na maśle klarowanym do lekkiego zrumienienia, 
  • szynkę kroimy w paski, smażymy na maśle klarowanym, dodajemy cebulę i por, posypujemy przyprawą włoską,

  • kotlety kładziemy na wysmarowanej masłem folii aluminiowej w naczyniu żaroodpornym.
  • na upieczone kotlety kładziemy usmażoną szynkę z warzywami, polewamy rozkłóconym jajkiem, posypujemy serem żółtym,
  • wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni, pieczemy do rozpuszczenia sera.

2 komentarze: