SKŁADNIKI:
- 5-6 ubitych kotletów drobiowych(można użyć wieprzowych)
- 20 dag. parzonej wędzonej szynki lub boczku
- 1-2 cebule pokrojone w piórka
- 10cm. białej części pora pokrojonego w krążki
- 10 dag. sera tartego na grubych oczkach lub krojonego w kostkę
- 2-3 rozkłóconego jajka
- bułka tarta
- mąka
- masło klarowane
- przyprawa do wieprzowiny
- przyprawa włoska lub inne wg. upodobań
WYKONANIE:
- kotlety maczamy w mące-rozkłóconym jajku-bułce tartej,
- smażymy na maśle klarowanym do lekkiego zrumienienia,
- szynkę kroimy w paski, smażymy na maśle klarowanym, dodajemy cebulę i por, posypujemy przyprawą włoską,
- kotlety kładziemy na wysmarowanej masłem folii aluminiowej w naczyniu żaroodpornym.
- na upieczone kotlety kładziemy usmażoną szynkę z warzywami, polewamy rozkłóconym jajkiem, posypujemy serem żółtym,
- wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni, pieczemy do rozpuszczenia sera.
Rzeczywiście na bogato, obiad na wyjątkowe okazje.
OdpowiedzUsuńBogato i smacznie.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń