W poszukiwaniu dobrej zupy natknęłam się dziś na zupę cygańską, pomyślałam, że taka zupa pewnie idealnie nadaje się do jedzenia w okresie zimowym, z pewnością jest dobrze doprawiona i potrafi rozgrzać nawet w najzimniejsze dni. Być może teraz to nie najlepszy czas na nią, ale nie mogłam się powstrzymać. Przyrządziłam ją na swój sposób, ale nie mogłam odnaleźć oczekiwanego smaku, dopiero Viktoria - dodałam 3 kiszone ogórki, 1/2 szkl. soku z kiszonych ogórków i nareszcie! Mam nadzieję, że Was też zadowoli ta zupa.
SKŁADNIKI:
- około 30 dag. mięsa z szynki
- 50 dag. boczku wędzonego
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- kawałek pora
- kawałek selera
- 2 małe cebule
- 2-3 dojrzałe pomidory
- 2-3 ogórki kiszone
- 1/2 szkl. soku z kiszonych ogórków
- 2-3 ząbki czosnku
- 3-4 łyżki masła klarowanego
- przyprawy: vegeta, pieprz z moździerza, sól, majeranek. lubczyk. maggi. 2 liście laurowe. 6 ziaren ziela angielskiego, 10-15 ziaren czarnego pieprzu.
WYKONANIE:
- boczek kroimy na cienkie paski, cebulę w piórka i smażymy na rozgrzanym maśle do zrumienienia,
- na tej samej patelni smażymy pokrojone w małą kostkę:marchewkę, pietruszkę, seler przyprawione solą, pieprzem i vegetą,
- mięso kroimy na małe kawałki, zalewamy wrzątkiem, żeby nie powstawały szumowiny,
- pomidory nacinamy na górze, zalewamy wrzątkiem, obieramy ze skóry, kroimy w kostkę i smażymy na maśle z dodatkiem przypraw i czosnku,
- następnie ziemniaki kroimy w drobną kostkę, smażymy na maśle z dodatkiem soli, pieprzu, majeranku i lubczyku
- wszystkie składniki łączymy, dodajemy ogórki pokrojone w cienkie słupki, wlewamy wodę z ogórków i wszystko gotujemy do miękkości mięsa i warzyw.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz