wtorek, 24 maja 2016

Zupa prawie cygańska.

W poszukiwaniu dobrej zupy natknęłam się dziś na  zupę cygańską, pomyślałam, że taka zupa pewnie idealnie nadaje się do jedzenia w okresie zimowym, z pewnością jest dobrze doprawiona i potrafi rozgrzać nawet w najzimniejsze dni. Być może teraz to nie najlepszy czas na nią, ale nie mogłam się powstrzymać. Przyrządziłam ją na swój sposób, ale nie mogłam odnaleźć oczekiwanego smaku, dopiero Viktoria - dodałam 3 kiszone ogórki, 1/2 szkl. soku z kiszonych ogórków i nareszcie! Mam nadzieję, że Was też zadowoli ta zupa.

SKŁADNIKI:
  • około 30 dag. mięsa z szynki
  • 50 dag. boczku wędzonego
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek pora
  • kawałek selera
  • 2 małe cebule
  • 2-3 dojrzałe pomidory
  • 2-3 ogórki kiszone
  • 1/2 szkl. soku z kiszonych ogórków
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki masła klarowanego
  • przyprawy: vegeta, pieprz z moździerza, sól, majeranek. lubczyk. maggi. 2 liście laurowe. 6 ziaren ziela angielskiego, 10-15 ziaren czarnego pieprzu.
WYKONANIE:
  • boczek kroimy na cienkie paski, cebulę w piórka i smażymy na rozgrzanym maśle do zrumienienia,
  • na tej samej patelni smażymy pokrojone w małą kostkę:marchewkę, pietruszkę, seler przyprawione solą, pieprzem i vegetą,
  • mięso kroimy na małe kawałki, zalewamy wrzątkiem, żeby nie powstawały szumowiny, 
  • pomidory nacinamy na górze, zalewamy wrzątkiem, obieramy ze skóry, kroimy w kostkę i smażymy na maśle z dodatkiem przypraw i czosnku,

  • następnie ziemniaki kroimy w drobną kostkę, smażymy na maśle z dodatkiem soli, pieprzu, majeranku i lubczyku
  • wszystkie składniki łączymy, dodajemy ogórki pokrojone w cienkie słupki, wlewamy wodę z ogórków i wszystko gotujemy do miękkości mięsa i warzyw.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz