SKŁADNIKI:
- 05 kg. mięsa mielonego (użyłam wieprzowego, ale następnym razem będzie z indyka-bardziej delikatne)
- plastry boczku prasowanego
- śliwki suszone
- 1 średnia cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła klarowanego
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek
WYKONANIE:
- mięso doprawiamy przyprawami,
- cebulkę siekamy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i szklimy na maśle klarowanym, dodajemy do masy mięsnej, wyrabiamy,
- w kulkę masy jajecznej wkładamy śliwkę, formujemy kotlecik, zawijamy w boczek,
- naczynie żaroodporne smarujemy masłem klarowanym, układamy ciasno kotleciki,
- pieczemy w temperaturze 180 stopni około 45 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz