sobota, 14 maja 2016

Zraziki ze śliwką.

Pomysł na te zraziki zapożyczyłam od mojej koleżanki Eli. Każda z nas pewnie inaczej je przyprawiła, ale ogólny zarys jest taki sam. Zraziki moim zdaniem będą pyszną przekąską na gorąco, ale też daniem obiadowym.


SKŁADNIKI:

  • 05 kg. mięsa mielonego (użyłam wieprzowego, ale następnym razem będzie z indyka-bardziej delikatne)
  • plastry boczku prasowanego
  • śliwki suszone
  • 1 średnia cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek

WYKONANIE:

  • mięso doprawiamy przyprawami,
  • cebulkę siekamy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i szklimy na maśle klarowanym, dodajemy do masy mięsnej, wyrabiamy,
  • w kulkę masy jajecznej wkładamy śliwkę, formujemy kotlecik, zawijamy w boczek,
  • naczynie żaroodporne smarujemy masłem klarowanym, układamy ciasno kotleciki,
  • pieczemy w temperaturze 180 stopni około 45 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz