niedziela, 12 czerwca 2016

Domowy kotlet.

W trakcie serfowania po internecie natrafiłam na ten przepis kotletów wg.Magdy Gessler, byłam bardzo ciekawa smaku tych kotletów, więc dziś podałam je na obiad, było pysznie.


SKŁADNIKI:
  • 6 kotletów schabowych
  • 2-3 średnie cebule
  • około 1 l mleka
  • sól, pieprz
  • 2 jajka 
  • 6-7 łyżek mąki
  • bułka tarta
WYKONANIE:
  • kotlety rozbijamy, cebulę kroimy w piórka,
  • każdy kotlet posypujemy solą i grubo mielonym pieprzem,
  • kotlety układamy w misce na przemian z cebulą, zalewamy mlekiem i odstawiamy do lodówki na 3-4 godz.(ja zostawiłam na całą noc) ,
 
  • kotlety osuszamy ręcznikiem papierowym, zdejmujemy cebulę, panierujemy:
  • mąka-jajko-bułka (w oryginale tylko jajko-bułka),
  • panierowane kotlety smażymy najlepiej na smalcu na złoty kolor.

2 komentarze: