SKŁADNIKI:
- 0,8 kg. łopatki zmielonej na grubych oczkach
- spory pęczek szczypiorku
- 6-7 ząbków czosnku przeciśniętego przez praskę
- 1 cebula pokrojona w drobną kostkę
- 1-2 bułki namoczone w mleku
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
- 1 płaska łyżeczka soli
- drobno siekany lubczyk lub kilka kropli maggi
- szczypta vegety
- 1 łyżki mąki
- 1-2 łyżki masła klarowanego
- masło rozgrzewamy na patelni, dodajemy cebulę i czosnek, smażymy aż się zeszkli,
- mięso, 1/2 pęczka koperku drobno posiekanego, odsączoną bułkę, jajko, sól i pieprz dokładnie mieszamy, dodajemy 1/2 zeszklonej cebuli i czosnku, lubczyk lub przyprawę maggi,
- masę dokładnie wyrabiamy, formujemy małe zraziki i smażymy na złoty kolor, z pozostałą cebulą i czosnkiem, podlewamy wodą lub bulionem,
- dodajemy resztę posiekanego koperku i gotujemy około 1/2 godz.
- wyjmujemy zraziki, do sosu wlewamy śmietankę 18% z łyżką mąki i zaklepujemy sos, dodajemy garść posiekanego kopru i obiad gotowy-podajemy z kaszą jęczmienną lub młodymi ziemniaczkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz