wtorek, 28 czerwca 2016

Zraziki w sosie koperkowo-czosnkowym.

Uwielbiam jak mięso jest dobrze doprawione, a pachnące koperkiem i czosnkiem -pycha po prostu. Moje zraziki w tym sosie zachwyciły moich domowników.

SKŁADNIKI:
  • 0,8 kg. łopatki zmielonej na grubych oczkach
  • spory pęczek szczypiorku
  • 6-7 ząbków czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 1 cebula pokrojona w drobną kostkę
  • 1-2 bułki namoczone w mleku
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • drobno siekany lubczyk lub kilka kropli maggi 
  • szczypta vegety
  • 1 łyżki mąki
  • 1-2 łyżki masła klarowanego
WYKONANIE:
  • masło rozgrzewamy na patelni, dodajemy cebulę i czosnek, smażymy aż się zeszkli,
  • mięso, 1/2 pęczka koperku drobno posiekanego, odsączoną bułkę, jajko, sól i pieprz dokładnie mieszamy, dodajemy 1/2 zeszklonej cebuli i czosnku, lubczyk lub przyprawę maggi,
  • masę dokładnie wyrabiamy, formujemy małe zraziki i smażymy na złoty kolor, z pozostałą cebulą i czosnkiem, podlewamy wodą lub bulionem,
  • dodajemy resztę posiekanego koperku i gotujemy około 1/2 godz.
  • wyjmujemy zraziki, do sosu wlewamy śmietankę 18% z łyżką mąki i zaklepujemy sos, dodajemy garść posiekanego kopru i obiad gotowy-podajemy z kaszą jęczmienną lub młodymi ziemniaczkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz