wtorek, 19 lipca 2016

Pieczona kapusta.

Biała kapusta jest składnikiem wielu polskich dań, sama często występuje w roli głównej! Dziś przygotowałam pieczoną kapustę do obiadu, była po prostu pyszna! Spróbujcie!


SKŁADNIKI:

  • 1 mała główka kapusty
  • 2-3 łyżki klarowanego masła
  • sól, pieprz, czosnek granulowany lub 
  • 2-3 ząbki przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżka vegety

WYKONANIE:

  • kapustę obrać z wierzchnich liści, obgotować w słonej wodzie 3-5 min.,
  • następnie pokroić na ósemki, tak, aby każda miała trochę głąba,
  • masło topimy, dodajemy sól, pieprz, czosnek, vegetę, dokładnie mieszamy,
  • naczynie żaroodporne smarujemy aromatycznym masłem, kładziemy kapustę, smarujemy ją  masłem i wkładamy do piekarnika 180- 200 stopni na 30-40 min,
  • pieczemy do miękkości, podajemy polaną masłem jako dodatek do obiadu lub samą z sosem czosnkowym-pyszna. 

2 komentarze: