SKŁADNIKI:
- 1,5 kg. ogórków świeżych
- 1 duża cebula
- sól
ZALEWA:
- 6 łyżek cukru
- 2 łyżeczki soli
- 3 łyżki miodu
- 10 łyżek octu 10%
- 10 ziaren pieprzu
- 8 goździków
WYKONANIE:
- ogórki obieramy i kroimy na cztery części, pozbawiamy pestek,
- posypujemy szczyptą soli i odstawiamy na 2-3 godz.,
- ze wszystkich podanych składników gotujemy zalewę,
- słoiki(u mnie małe 0,2l-takie na raz) dokładnie myjemy, układamy w nich na dnie 1/4 cebuli i pikle. zalewamy gorącą zalewą, zakręcamy i pasteryzujemy 10 min.,
- wyłączamy gaz, zostawiamy jeszcze słoiki na 10 min. po tym czasie wyjmujemy, stawiamy odwrócone do góry dnem, przykrywamy i zostawiamy do wystygnięcia-gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz