Trudno się kroiło, bo jeszcze gorący!
SKŁADNIKI:
- 1/2 kg. mąki
- 3 jajka(2 żółtka+ 1 całe)
- 1/2 kostki margaryny
- 2 cukry waniliowe
- 5 dag. drożdży
- 1/4 l mleka
- 3/4 szkl. cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 kostki margaryny(rozpuścić)
- 12,5 dag. cukru
- 25 dag. mąki(krupczatka+tortowa)
- mąkę przesiać,
- drożdże zasypać łyżką cukru, wlać letnie mleko(nie muszą rosnąć),
- jajko utrzeć na pulchną masę,
- margarynę rozpuścić,
- wszystkie produkty połączyć , wyrobić ciasto na gładką masę, tak aby odchodziło od ręki,
- rozłożyć owoce, posypać kruszonką( jeśli dodacie krupczatkę kruszonka będzie bardziej miękka),
- włożyć do pieca, piec w temp. 180 stopni - 45-50 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz