niedziela, 21 sierpnia 2016

Ciasto drożdżowe ze śliwkami.

Ciasto drożdżowe zawsze było dla mnie wielkim wyzwaniem, kiedy dostałam ten przepis wszystko się odmieniło, jak na pewno pamiętacie. Nareszcie moje ciasto drożdżowe zawsze się udaje! Dziś ze śliwkami!
Trudno się kroiło, bo jeszcze gorący!


SKŁADNIKI:
  • 1/2 kg. mąki
  • 3 jajka(2 żółtka+ 1 całe)
  • 1/2 kostki margaryny
  • 2 cukry waniliowe
  • 5 dag. drożdży
  • 1/4 l mleka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
KRUSZONKA
  • 1/2 kostki margaryny(rozpuścić)
  • 12,5 dag. cukru
  • 25 dag. mąki(krupczatka+tortowa)
WYKONANIE:
  • mąkę przesiać, 
  • drożdże zasypać łyżką cukru, wlać letnie mleko(nie muszą rosnąć),
  • jajko utrzeć na pulchną masę,
  • margarynę rozpuścić, 
  • wszystkie produkty połączyć , wyrobić ciasto na gładką masę, tak aby odchodziło od ręki,
  • rozłożyć owoce, posypać kruszonką( jeśli dodacie krupczatkę kruszonka będzie bardziej miękka), 
  • włożyć do pieca, piec w temp. 180 stopni - 45-50 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz