SKŁADNIKI:
- ciasto naleśnikowe(patrz krokiety z mięsem)
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- przyprawa gyros
- 1 łyżeczka drobno siekanego lubczyku
- 1 średnia cebula
- 2-3 łyżki masła klarowanego
- 1 średnia marchewka
- 1 średnia pietruszka
- 1 mała cebulka
- około 8 cm.białego pora
- około 8 cm. cukinii
- przyprawa- zioła włoskie
- 1/2 łyżeczki bazyliowej primerby
- 1 łyżeczka drobno siekanego lubczyku
- 1 łyżka octu winnego białego
- sól, pieprz do smaku
- smażymy cienkie naleśniki,
- mięso kroimy na małe kostki, smażymy na maśle z dodatkiem przyprawy gyros, lubczyku i cebuli, usmażone mięso odkładamy,
- wszystkie warzywa kroimy w kostkę,
- na pozostałym tłuszczu smażymy warzywa, najpierw marchewkę i pietruszkę, dodajemy lubczyk, cebulkę, zioła włoskie, ocet winny, sól, pieprz,
- po 10 min. dodajemy cukinię, por i primerbę, smażymy kolejne 20 min,
- następnie rozkładamy na środku każdego naleśnika farsz, posypujemy serem i ciasno zwijamy,
- naleśniki układamy w wysmarowanym masłem i sosem naczyniu żaroodpornym,
- następnie smarujemy sosem pomidorowym i posypujemy żółtym serem,
- wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 min,
- można popisać przed podaniem ketchupem.
Co to jest primerba? W Holandii pojecie mi nieznane.
OdpowiedzUsuńTo jest pesto bazyliowe z Knorra, myślę że każde innej firmy będzie dobre. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPycha😍😍😍
OdpowiedzUsuńDzięki,pozdrawiam
OdpowiedzUsuń