SKŁADNIKI:
- 1,5 kg. jagód
- 1/2 l spirytusu
- 1/4 l wódki białej
- 1/2 kg. cukru
- 1 laska kory cynamonu
- 5 goździków
- skórka otarta z limonki
- sok z 1 limonki
- sok z 1 pomarańczy
WYKONANIE:
- umyte jagody wsypujemy warstwami do dużego słoja, przesypujemy cukrem,
- dodajemy cynamon, skórkę z limonki, sok z pomarańczy i limonki, goździki,
- wszystko zalewamy wódką i spirytusem, mieszamy i odstawiamy na dwa/ trzy miesiące w ciepłe, ale ciemne miejsce-mieszając każdego dnia- do rozpuszczenia cukru,
- następnie nalew przelewamy przez durszlak, wyciskamy jagody, filtrujemy i odstawiamy, aby nalewka dojrzała na kolejne 3 miesiące.
Nieskomplikowany przepis, a efekt wyjdzie rewelacyjny : ) Jagody nie są co prawda moim ulubionyn surowcem na nalewkę, ale dobrze potraktowane, potrafią odwdzięczyć się bardzo esencjonalnym smakiem. W wielu przepisach można się spotkać z metodą podfermentowania owoców w cukrze, jednak preferuję metodę mieszaną (od razu cukier i alkohol, jak tutaj) albo najpierw alkohol, potem cukier. W tym przepisie pozytywnie zaskoczyło mnie zestawienie soku z limonki i pomarańczy z jagodami, muszę wypróbować! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWspaniale zapachniało, mam nadzieję, że równie dobrze będzie smakowało! Chętnie poznam Pana ulubiony przepis na nalewkę, jeśli Pan Amator się podzieli.Pozdrawiam serdecznie.
Usuń