sobota, 6 sierpnia 2016

Nalewka jagodowa.

W spiżarni warto mieć nie tylko domowe przetwory, ale też pyszne nalewki. Dziś zapraszam do zrobienia nalewki jagodowej.


SKŁADNIKI:

  • 1,5 kg. jagód
  • 1/2 l spirytusu
  • 1/4 l wódki białej
  • 1/2 kg. cukru
  • 1 laska kory cynamonu
  • 5 goździków
  • skórka otarta z limonki
  • sok z 1 limonki
  • sok z 1 pomarańczy 

WYKONANIE:

  • umyte jagody wsypujemy warstwami do dużego słoja, przesypujemy cukrem,
  • dodajemy cynamon, skórkę z limonki, sok z pomarańczy i limonki, goździki,
  • wszystko zalewamy wódką i spirytusem, mieszamy i odstawiamy na dwa/ trzy miesiące w ciepłe, ale ciemne miejsce-mieszając każdego dnia- do rozpuszczenia cukru,
  • następnie nalew przelewamy przez durszlak, wyciskamy jagody, filtrujemy i odstawiamy, aby nalewka dojrzała na kolejne 3 miesiące.

2 komentarze:

  1. Nieskomplikowany przepis, a efekt wyjdzie rewelacyjny : ) Jagody nie są co prawda moim ulubionyn surowcem na nalewkę, ale dobrze potraktowane, potrafią odwdzięczyć się bardzo esencjonalnym smakiem. W wielu przepisach można się spotkać z metodą podfermentowania owoców w cukrze, jednak preferuję metodę mieszaną (od razu cukier i alkohol, jak tutaj) albo najpierw alkohol, potem cukier. W tym przepisie pozytywnie zaskoczyło mnie zestawienie soku z limonki i pomarańczy z jagodami, muszę wypróbować! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wspaniale zapachniało, mam nadzieję, że równie dobrze będzie smakowało! Chętnie poznam Pana ulubiony przepis na nalewkę, jeśli Pan Amator się podzieli.Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń