SKŁADNIKI:
- 2 kg. ogórków
- 6 szkl. wody
- 3 szkl. octu
- 4 szkl. cukru
- 3 łyżki gorczycy
- 2 płaskie łyżki ziarnistego pieprzu
- 2 niepełne łyżki curry
- 2 łyżki przyprawy do grilla
- 6 płaskich łyżeczkek soli
- 30 ziaren ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- ogórki umyć, pokroić w plastry,
- wszystkie składniki zalewy łączymy w garnku, mieszamy do rozpuszczenia cukru, gotujemy 5 min.,
- ogórki wkładamy w słoiki, wlewamy gorącą zalewę, mocno zakręcamy,
- pasteryzujemy 7 min. od zagotowania.
Właśnie skończyłam pasteryzować ogórki. Trochę je zmodyfikowałam. Curry zrobiłam sama, nie dodałam przyprawy grillowej tylko 2 łyżki musztardy sarepskiej. Przeraziła mnie ilość cukru ale marynata była pyszna. Pozdrawiam zza płota.
OdpowiedzUsuńBędę musiała spróbować tej zmodyfikowanej receptury! A propos ogórki z tą przyprawą grillową Ci smakowały to te krojone, które Szymon mi przesłał!Ale przynajmniej mamy nowy przepis pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńminęły cztery lata a ja nadal tu zaglądam aby zrobić te ogórki. brawo
OdpowiedzUsuńBardzo mnie to cieszy
OdpowiedzUsuń