SKŁADNIKI:
- 3 kg. pomidorów Lima
- 3 średnie cebule pokrojone w piórka
- 3 czerwone papryki pokrojone w paski
- 6 ząbków czosnku przeciśniętego przez praskę
- 4-5 łyżek oliwy z oliwek
- sól, pieprz grubo mielony lub z moździerza
- przyprawa: zioła włoskie
- pomidory naciąć z jednej strony, zaparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę,
- cebulę i czosnek zeszklić na 2-3 łyżkach oliwy z oliwek, dodać sól i pieprz,
- pokrojoną paprykę z dodatkiem włoskich ziół zeszklić na pozostałej oliwie,
- produkty połączyć, rozdrobnić blenderem, gotować około 1/2 godz. aż sos osiągnie żądaną przez Was konsystencję (można dłużej),
- następnie rozlać do słoików 0,5l gotować na wolnym ogniu 10-15 min.
taki domowy sosik jest przepyszny!
OdpowiedzUsuńTak jest przepyszny! Taki sosik w spiżarni, to szybki obiadek na każdy dzien!Jutro przygotuję sos słodko - kwaśny, mam nadzieję, że będzie równie pyszny jak uncle bens pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń