niedziela, 14 sierpnia 2016

Sos słodko-kwaśny.

Bardzo lubię sos słodko - kwaśny z dodatkiem ananasa jest pyszny po prostu. Myślę, że można spokojnie położyć go obok takiego sosu firmy Łowicz czy Uncle Bens.


SKŁADNIKI:

  • 4 kg. pomidorów
  • 1 kg. cebuli
  • puszka ananasa
  • pędy z bambusa ze słoika
  • 2-3 marchewki
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 szkl. cukru
  • 1/3 szkl. octu
  • 3 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu białego
  • 2 łyżeczki musztardy delikatesowej
  • 2 łyżeczki soli
  • masło klarowane
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej(dodajemy przed podaniem)

WYKONANIE:

  • pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę, zmiksować,
  • cebulę obrać, pokroić w kostkę,
  • pomidory z cebulą włożyć do garnka i dusić około 2 godz.
  • marchew  i paprykę pokroić w słupki(przesmażyć na maśle klarowanym) ,
  • sok z ananasa dolać do garnka, dodać ocet, dosypać cukier,sól,pieprz, paprykę mieloną słodką i ostrą, zmiażdżony czosnek, musztardę, wymieszać, gotować 15 min.
  • dodać marchew, paprykę i pokrojonego w kostkę ananasa,
  • sos wlać do słoików pasteryzować 5 min. po zagotowaniu.
Przed podaniem dodać rozpuszczoną w 1/3 szkl. zimnej wody mąkę ziemniaczaną i zagotować ponownie sos.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz