SKŁADNIKI:
- 4 kg. pomidorów
- 1 kg. cebuli
- puszka ananasa
- pędy z bambusa ze słoika
- 2-3 marchewki
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 szkl. cukru
- 1/3 szkl. octu
- 3 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka pieprzu białego
- 2 łyżeczki musztardy delikatesowej
- 2 łyżeczki soli
- masło klarowane
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej(dodajemy przed podaniem)
WYKONANIE:
- pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę, zmiksować,
- cebulę obrać, pokroić w kostkę,
- pomidory z cebulą włożyć do garnka i dusić około 2 godz.
- marchew i paprykę pokroić w słupki(przesmażyć na maśle klarowanym) ,
- sok z ananasa dolać do garnka, dodać ocet, dosypać cukier,sól,pieprz, paprykę mieloną słodką i ostrą, zmiażdżony czosnek, musztardę, wymieszać, gotować 15 min.
- dodać marchew, paprykę i pokrojonego w kostkę ananasa,
- sos wlać do słoików pasteryzować 5 min. po zagotowaniu.
Przed podaniem dodać rozpuszczoną w 1/3 szkl. zimnej wody mąkę ziemniaczaną i zagotować ponownie sos.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz