SKŁADNIKI:
- 05 kg. mięsa mielonego
- plastry szynki szwarcwaldzkiej
- śliwki suszone
- 1 średnia cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 10 dag. gorgonzoli
- 1 łyżka masła klarowanego
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek
- mały pęczek pietruszki
- mięso doprawiamy przyprawami,
- cebulkę siekamy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i szklimy na maśle klarowanym, dodajemy do masy mięsnej, wyrabiamy,
- w kulkę masy jajecznej wkładamy śliwkę, kawałek gorgonzoli formujemy kotlecik, zawijamy w szynkę,
- naczynie żaroodporne smarujemy masłem klarowanym, układamy ciasno kotleciki,
- przykrywamy folią aluminiową, pieczemy w 180 stopniach około 30 min., następnie odkrywamy, kładziemy na mięso plastry gorgonzoli i pieczemy jeszcze 10 min. do rozpuszczenia sera,
- posypujemy posiekaną drobno pietruszką i gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz