poniedziałek, 15 sierpnia 2016

Zraziki z gorgonzolą.

Pewnie niektórzy z Was korzystali już z mojego przepisu na zraziki ze śliwką, tym razem wzbogaciłam go o gorgonzolę i zamiast boczku zawinęłam je w szynką szwarcwaldzką.


SKŁADNIKI:
  • 05 kg. mięsa mielonego 
  • plastry szynki szwarcwaldzkiej
  • śliwki suszone
  • 1 średnia cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 10 dag. gorgonzoli 
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek
  • mały pęczek pietruszki
WYKONANIE:
  • mięso doprawiamy przyprawami,
  • cebulkę siekamy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i szklimy na maśle klarowanym, dodajemy do masy mięsnej, wyrabiamy,
  • w kulkę masy jajecznej wkładamy śliwkę, kawałek gorgonzoli formujemy kotlecik, zawijamy w szynkę,
  • naczynie żaroodporne smarujemy masłem klarowanym, układamy ciasno kotleciki,
  • przykrywamy folią aluminiową, pieczemy w 180 stopniach około 30 min., następnie odkrywamy, kładziemy na mięso plastry gorgonzoli i pieczemy jeszcze 10 min. do rozpuszczenia sera,
  • posypujemy posiekaną drobno pietruszką i gotowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz