SKŁADNIKI:
- 500 g. fileta z dorsza
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki masła klarowanego
- mały ząbek czosnku
- koper
- sól, pieprz z moździerza
- sok z 1/2 limonki lub cytryny
- dorsza rozmrażamy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na kawałki,
- na dno kładziemy folię aluminiową błyszczącą stroną do zewnątrz smarujemy oliwą,
- układamy kawałki dorsza, posypujemy solą, pieprzem, nacieramy rozgniecionym ząbkiem czosnku, skrapiamy sokiem z limonki,
- rybę posypujemy koperkiem i pokruszonym masłem(będzie bardziej fit, gdy pokropicie oliwą z oliwek),
- rybę zawijamy folią i tak przygotowaną wstawiamy do lodówki przynajmniej na 2 godz.- ja zostawiam na noc,
- rybę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 min. z termoobiegiem i gotowe,
- podać ze surówką z kiszonej kapusty.
bardzo apetyczna rybka!
OdpowiedzUsuńRybka wyszła bardzo dobrze! Soczysta i pełna aromatu. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń