SKŁADNIKI:
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 10 dag. sera startego na grubych oczkach
- cebula
- 1- 1,5 kg. ziemniaków
- 4-5 łyżek mąki
- 1 łyżeczka sosu teriyki
- przyprawy: sól, pieprz, vegeta, lubczyk
- masło klarowane,olej
WYKONANIE:
- polędwiczki pokroić na 2 cm. kawałki, rozbić nakłuwaczem, pociąć na cienkie paski, zamarynować w sosie i przyprawach,
- ziemniaki zetrzeć; jedną połowę na małych, a drugą na dużych oczkach tarki,
- do ziemniaków dodać mąkę, sól, pieprz, roztarty w palcach lubczyk,
- rozgrzać masło, łyżką kłaść placek (cienka warstwa), następnie starty żółty ser, paski polędwicy i drugą warstwę ziemniaków,
- zmniejszyć gaz i piec z obu stron na wolnym ogniu, pod koniec smażenia podkręcić gaz, aby placuszek był chrupiący, podawać np. z sosem czosnkowym.
Trochę z nimi pracy, więc trochę przyspieszyłam! Zmieszałam ciasto z polędwiczką i serem, zamiast kłaść warstwami i są bardziej chrupiące i równie smaczne!
Świetny przepis! Koniecznie muszę to wypróbować. Zapraszam do siebie. https://jaglusia.wordpress.com/
OdpowiedzUsuńNa pewno zajrzę, pozdrawiam
Usuń