SKŁADNIKI:
- 2 podwójne piersi z kurczaka
- 2 średnie białe cebule
- 2 średnie czerwone cebule
- 2-3 łyżki bułki tartej lub
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru lub miodu
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki lubczyku
- 1 łyżeczka oregano lub majeranku
- 1 łyżeczka musztardy
- 1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka(niekoniecznie
- sól, pieprz
- mięso siekamy na małe kawałki, dodajemy zioła, musztardę i przyprawy, wyrabiamy,
- 1/2 cebuli białej i czosnek drobno siekamy i szklimy na maśle klarowanym, dodajemy do masy mięsnej, wyrabiamy,
- zostawiamy na 2-3 godz. ( ja przygotowuję dzień wcześniej),
- formujemy płaskie kotlety, smażymy na maśle klarowanym, na lekkim ogniu, na złoty kolor,
- na drugiej patelni szklimy pokrojone w piórka cebule (najlepiej na masełku, na którym smażyliśmy mięsko), dodajemy cukier (miód), sól, pieprz,
- na każdy rumsztyk kładziemy zeszkloną cebulkę, podajemy np. z ziemniaczkami smażonymi i warzywami, bądź surówką.
Bardzo dobre!!! Ja i moja córka Asia
OdpowiedzUsuńspróbowałyśmy z indykiem.
Pozdrawiam♡
Bardzo się cieszę,że smakowało. Też wypróbuje z indyka. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń