SKŁADNIKI:
- 1 kg. skrzydełek
- Marynata:
- 2 łyżki sosu sojowego lub maggi
- 2 łyżeczki majeranku
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- 1/2 łyżeczki pieprzu białego
- 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę (plus 1, jeśli pieczemy na patelni)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 średnia cebulka ( jeśli pieczemy na patelni)
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki masła klarowanego
WYKONANIE:
- skrzydełka przecinamy na trzy części odrzucamy lotki, część, która ma 2 kości przecinamy wzdłuż (marynata dotrze głębiej),
- przygotowujemy marynatę, wkładamy skrzydełka, zostawiamy na noc,
- skrzydełka pieczemy w głębokim tłuszczu około 15 min.,następnie wkładamy na 15 min. do piekarnika lub pieczemy na masełku z dodatkiem cebulki i czosnku drobno siekanego i gotowe! Moja wersja jest z patelni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz