SKŁADNIKI:
- 1 kg. świeżych grzybów: podgrzybki, borowiki, maślaki
- 1 mała cebula
- 1,5 łyżeczki soli
- 1,5 l wody
- 1/2 szkl. octu
ZALEWA:
- 1 szkl. octu 10%
- 3 szkl. wody
- 4 łyżki miodu
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka soli
- 2 małe cebule
- gorczyca (2 łyżeczki gorczycy na mały słoiczek)
- kilkanaście ziaren kolorowego pieprzu
- 7-8 ziaren ziela angielskiego
- 4 listki laurowe
WYKONANIE:
- grzyby czyścimy, myjemy i gotujemy w wodzie z dodatkiem soli, octu (grzyby nie będą tak bardzo tracić koloru i zatrzymają sprężystość) i cebuli, podgrzybki i borowiki gotujemy pół godziny, odcedzamy, płuczemy pod zimną wodą,
- ze wszystkich podanych składników (bez cebuli) zagotować zalewę, odstawić,
- następnie do zalewy włożyć ugotowane grzyby i cebulę pokrojoną w piórka, gotować kolejne 10 min.,
- w wygotowane słoiki wkładamy gorczycę i grzyby z zalewą,
- słoiki wkładamy do garnka wyłożonego ściereczką, pasteryzujemy 20 min., po czym wyjmujemy, dokręcamy zakrętki, odkładamy do góry dnem do ystygnięcia i gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz