niedziela, 27 listopada 2016

Pierogi z grzybami leśnymi.

Na moim wigilijnym stole nie może zabraknąć pierogów. W tym roku będą to pierogi z grzybami, bez dodatku kapusty. Poszukiwałam nowego przepisu na dobre, elastyczne ciasto, pomogła mi koleżanka, która uwielbia pierogi swojej mamy- wiadomo nie ma jak u mamy. Zajrzałam też do internetu i pyszne pierogi zamrożone czekają na Wigilię.

SKŁADNIKI:
  • 0,5 kg. mąki + do podsypania
  • 1 szkl. gorącej wody
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka soli(szczypta do ciasta, reszta do wody)
FARSZ:
  • 40 dag. grzybów leśnych
  • 1 szalotka
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • posiekana zielona pietruszka
  • pieprz,sól, lubczyk
WYKONANIE:
  • grzyby gotujemy około 40 min. z dodatkiem vegety, cebuli,
  • następnie grubo mielimy w maszynce, na patelni rozpuszczamy łyżkę masła klarowanego, 
  • wkładamy zmielone grzyby, dodajemy lubczyk, sól, pieprz, smażymy około 15 min. dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, smażymy 5 min.( do części dodałam pietruszkę),
ciasto:
  • do mąki dodajemy żółtka, mieszamy dolewając gorącą wodę,
  • następnie wyrabiamy ciasto do jednolitej masy, rozwałkowujemy,
  • wykrawamy koła szklanką, na środek kładziemy farsz, zaklejamy robimy falbankę lub inny wzór, 
  • układamy pojedynczo na tacach -zamrażamy,
  • przed podaniem gotujemy około 5-6 min. od wypłynięcia,
  • podajemy smażone na masełku lub z sosem grzybowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz