SKŁADNIKI:
- 0,5 kg. mąki + do podsypania
- 1 szkl. gorącej wody
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka soli(szczypta do ciasta, reszta do wody)
- 40 dag. grzybów leśnych
- 1 szalotka
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 łyżka masła klarowanego
- posiekana zielona pietruszka
- pieprz,sól, lubczyk
- grzyby gotujemy około 40 min. z dodatkiem vegety, cebuli,
- następnie grubo mielimy w maszynce, na patelni rozpuszczamy łyżkę masła klarowanego,
- wkładamy zmielone grzyby, dodajemy lubczyk, sól, pieprz, smażymy około 15 min. dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, smażymy 5 min.( do części dodałam pietruszkę),
ciasto:
- do mąki dodajemy żółtka, mieszamy dolewając gorącą wodę,
- następnie wyrabiamy ciasto do jednolitej masy, rozwałkowujemy,
- wykrawamy koła szklanką, na środek kładziemy farsz, zaklejamy robimy falbankę lub inny wzór,
- układamy pojedynczo na tacach -zamrażamy,
- przed podaniem gotujemy około 5-6 min. od wypłynięcia,
- podajemy smażone na masełku lub z sosem grzybowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz