SKŁADNIKI:
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 20 dag. ugotowanych leśnych grzybów
- 2 cebule szalotki
- pietruszka zielona
- masło klarowane
- przyprawy: sól, pieprz, lubczyk inne wg. gustu
MARYNATA:
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- szczypta pieprzu grubo mielonego,
- szczypta soli,
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej,
- 1 czosnek przeciśnięty przez praskę,
- 1 łyżeczka lubczyku suszonego przetartego w dłoniach,
WYKONANIE:
- polędwiczkę kroimy na cienie plastry, następnie jeszcze na pół, marynujemy około 1 godziny,
- tak pokrojone mięso smażymy na łyżce masła, do zrumienienia (około 10 min),
- polędwiczkę odkładamy i na tym samym tłuszczu szklimy szalotkę pokrojoną w drobną kostkę, dodajemy pokrojone grzyby, smażymy pół godziny mieszając i w razie potrzeby podlewamy wodą po gotowaniu grzybów lub jakimś bulionem,
- dodajemy usmażone polędwiczki, smażymy razem 10 min. , dodajemy słodką śmietanę najlepiej 30%, ale można lżejszą, podać z kaszą i ogórkiem kiszonym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz