niedziela, 6 listopada 2016

Tartinki śniadaniowe.

Zwyczajowo w niedzielę zasiadamy razem do śniadania, w dni powszednie praca nie pozwala nam na taką przyjemność. Staram się, żeby zawsze było coś ciepłego- dziś zrobiłam tartinki francuskie w kokilkach.


SKŁADNIKI:
  • ciasto francuskie
  • 30 dag. pieczarek
  • 1 mała pierś z kurczaka
  • 4-5 plastrów szynki
  • 4-5 plastry sera żółtego
  • 1 szalotka
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany,
  • 4-5 pomidorki cherry
  • 2-3 jajka
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • sól, pieprz
  • pietruszka, szczypiorek
WYKONANIE:
  • mięso kroimy w kostkę, smażymy na maśle z przyprawami, dodajemy pokrojoną w paski szalotkę i szynkę, smażymy około 5 minut, 
  • na tym samym maśle smażymy pokrojone w paski pieczarki z dodatkiem szalotki,
  • jajka rozkłócić z solą i pieprzem oraz szczypiorkiem, dodać pokrojony w cienkie paski ser i łyżkę kwaśnej śmietany,
  • kokilki smarujemy masłem, wykładamy ciastem francuskim, nakłuwamy kilka razy widelcem,
  • na ciasto kładziemy farsz mięsny, następnie pieczarki, zalewamy jajkiem, na wierzch kładziemy cząstki pomidorów,
  •  wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20-25 minut i gotowe (jeśli za szybko rumienieją skręcić do 180 stopni)!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz