SKŁADNIKI:
- ciasto francuskie
- 30 dag. pieczarek
- 1 mała pierś z kurczaka
- 4-5 plastrów szynki
- 4-5 plastry sera żółtego
- 1 szalotka
- 1 łyżka kwaśnej śmietany,
- 4-5 pomidorki cherry
- 2-3 jajka
- 2 łyżki masła klarowanego
- sól, pieprz
- pietruszka, szczypiorek
- mięso kroimy w kostkę, smażymy na maśle z przyprawami, dodajemy pokrojoną w paski szalotkę i szynkę, smażymy około 5 minut,
- na tym samym maśle smażymy pokrojone w paski pieczarki z dodatkiem szalotki,
- jajka rozkłócić z solą i pieprzem oraz szczypiorkiem, dodać pokrojony w cienkie paski ser i łyżkę kwaśnej śmietany,
- kokilki smarujemy masłem, wykładamy ciastem francuskim, nakłuwamy kilka razy widelcem,
- na ciasto kładziemy farsz mięsny, następnie pieczarki, zalewamy jajkiem, na wierzch kładziemy cząstki pomidorów,
- wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20-25 minut i gotowe (jeśli za szybko rumienieją skręcić do 180 stopni)!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz