SKŁADNIKI:
- 0,5 kg. mięsa mielonego
- 2-3 marchewki z rosołu
- 1/3 szkl. wody
- 1 jajko
- 2 bułki czerstwe namoczone w mleku i wyciśnięte
- 2 ząbki czosnku
- 2 szalotki
- 3 łyżki masła klarowanego
- bułka tarta
- przyprawy:sól, pieprz, majeranek, lubczyk suszony
- 30 dag. pieczarek
WYKONANIE:
- 1 szalotkę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na maśle, pieczarki obrać, pokroić w cienkie paski, dodać do cebuli usmażyć,
- czosnek przecisnąć przez praskę, szalotkę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na maśle,
- do mięsa dodać pokrojoną w drobną kostkę marchewkę, bułki, przyprawy i zeszkloną cebulę z czosnkiem, wodę, a następnie dobrze wyrobić, odstawić na 2-3 godz.(albo na noc),
- z wyrobionego mięsa formujemy zrazy z pieczarkowym nadzieniem, najpierw płaski placek, kładziemy farsz pieczarkowy i zamykamy zraza,
- zrazy obtaczamy w bułce i smażymy na wolnym ogniu około 15 min. z każdej strony.
Bardzo fajny pomysł na niedzielny obiad...
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają te zraziki z pieczarkowym wnętrzem :)
OdpowiedzUsuńFajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńSzczerze polecam, wypróbujcie Państwo.
OdpowiedzUsuń