niedziela, 20 listopada 2016

Zraziki z pieczarkowym nadzieniem.

Na dzisiejszy obiad przygotowywałam między innymi sos pieczarkowy i okazało się, że przesadziłam z ilością pieczarek. Trzeba było je wykorzystać i tak powstały te pyszne zraziki.


SKŁADNIKI:

  • 0,5 kg. mięsa mielonego
  • 2-3 marchewki z rosołu
  • 1/3 szkl. wody
  • 1 jajko
  • 2 bułki czerstwe namoczone w mleku i wyciśnięte
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szalotki
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • bułka tarta
  • przyprawy:sól, pieprz, majeranek, lubczyk suszony
  • 30 dag. pieczarek

WYKONANIE:

  • 1 szalotkę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na maśle, pieczarki obrać, pokroić w cienkie paski, dodać do cebuli usmażyć,
  • czosnek przecisnąć przez praskę, szalotkę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na maśle,
  • do mięsa dodać pokrojoną w drobną kostkę marchewkę, bułki, przyprawy i zeszkloną cebulę z czosnkiem, wodę, a następnie dobrze wyrobić, odstawić na 2-3 godz.(albo na noc),


  • z wyrobionego mięsa formujemy zrazy z pieczarkowym nadzieniem, najpierw płaski placek, kładziemy farsz pieczarkowy i zamykamy zraza,



  • zrazy obtaczamy w bułce i smażymy na wolnym ogniu około 15 min. z każdej strony. 

4 komentarze:

  1. Bardzo fajny pomysł na niedzielny obiad...

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wyglądają te zraziki z pieczarkowym wnętrzem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Szczerze polecam, wypróbujcie Państwo.

    OdpowiedzUsuń