środa, 7 grudnia 2016

Polędwica a'la Wellington.

Jest to potrawa kuchni brytyjskiej,w obiegowej opinii potrawa została nazwana na cześć księcia Wellingtona, generała, zwycięzcy bitwy pod Waterloo . W rzeczywistości jednak pochodzenie nazwy nie jest jasne. Nie miałam okazji jeść tego dania, dlatego od jakiegoś czasu "kusiło" mnie, żeby ją zrobić. Oryginalne danie nie jest z polędwiczki wieprzowej tylko wołowej- może następnym razem!

SKŁADNIKI:
  • 1/2 kg. polędwiczki wieprzowej
  • 200-300 g. pieczarek (można pomieszać z leśnymi grzybami)
  • 1 szalotka
  • garść drobno posiekanej pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 łyżka masła
  • 150 g. boczku w plastrach
  • 1 ciasto francuskie
  • 1 żółtko
WYKONANIE:
  • polędwiczkę oczyścić, odciąć końcówki (końcówki  przekręcić w maszynce na dużych oczkach) , posypać solą i pieprzem,
  • rozgrzać smalec, smażyć polędwiczki z każdej strony, następnie odłożyć na deskę, żeby mięso odpoczęło,
  • pieczarki obrać, zetrzeć, czosnek, cebulę drobno posiekać, dodać zmielone mięso, wszystko razem przesmażyć na maśle, do odparowania wody, dodać pietruszkę,
  • na dużym kawałku folii aluminiowej rozłożyć boczek, tak aby plastry nachodziły na siebie,
  • rozłożyć farsz położyć polędwiczkę, mocno i szczelnie zwinąć w folię, wstawić do lodówki na około dwie godziny,
  • schłodzoną polędwiczkę rozwinąć z folii, przełożyć na ciasto francuskie i tak zwinąć,aby złożenie było na spodzie, posmarować żółtkiem,
  • włożyć do naczynia żaroodpornego posmarowanego masłem, piec w temperaturze 180 stopni 20 min. z termoobiegiem, kolejne 10 min. góra/dół.
  • wyłożyć na talerz, zostawić, żeby odpoczęło około 10 min.,
  • następnie pokroić na plastry, polędwiczka powinna być lekko różowa, podawać z puree i surówką. 

4 komentarze:

  1. fajna sprawa :p w sam raz na niedziele

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo smaczne połączenie, zamierzam zrobić to danie na świąteczny obiad

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Pewnie boczek w tym połączeniu też byłby dobry, ale przepis dotyczy polędwicy i to najlepiej wołowej.
      pozdrawiam

      Usuń