poniedziałek, 26 grudnia 2016

Szarlotka z pianką.

Długo szukałam dobrego przepisu bezskutecznie i nareszcie upiekłam szarlotkę, która wszystkich zadowoliła, jest po prostu super, a propos nie dodałam wiórków kokosowych-nie każdy lubi! Przepis dostałam od mamy mojej uczennicy- jeszcze raz dziękuję P. Wiertelak!

SKŁADNIKI:
  • 3 szkl. mąki
  • 1 kostka Kasi
  • 4 płaskie łyżeczki cukru
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 6 dużych winnych jabłek
  • 5 białek
  • 3/4 szkl. cukru
  • kisiel cytrynowy
  • cukier puder do posypania

WYKONANIE:

  • z podanych składników zagniatamy ciasto, 1/3 wkładamy do zamrażarki, pozostałym wyklejamy natłuszczoną blachę,
  • jabłka obieramy, trzemy na grubych oczkach tarki, wykładamy na ciasto,
  • z białek ubijamy pianę, pod koniec stopniowo dodajemy cukier i kisiel,
  • pianę kładziemy na ciasto,
  • na wierzch trzemy wiórki schłodzonego ciasto,
  • pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 45 min. do zrumienienia, posypujemy cukrem pudrem i gotowe! 


3 komentarze: