SKŁADNIKI:
- 3 szkl. mąki
- 1 kostka Kasi
- 4 płaskie łyżeczki cukru
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 6 dużych winnych jabłek
- 5 białek
- 3/4 szkl. cukru
- kisiel cytrynowy
- cukier puder do posypania
WYKONANIE:
- z podanych składników zagniatamy ciasto, 1/3 wkładamy do zamrażarki, pozostałym wyklejamy natłuszczoną blachę,
- jabłka obieramy, trzemy na grubych oczkach tarki, wykładamy na ciasto,
- z białek ubijamy pianę, pod koniec stopniowo dodajemy cukier i kisiel,
- pianę kładziemy na ciasto,
- na wierzch trzemy wiórki schłodzonego ciasto,
- pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 45 min. do zrumienienia, posypujemy cukrem pudrem i gotowe!
pychotka :)
OdpowiedzUsuńJakie wymiary blachy?
OdpowiedzUsuńPiekłam na blaszce 24x40 cm.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń