Szare kluski to tradycyjne kluski kuchni wielkopolskiej, przygotowywane ze startych, surowych ziemniaków. Ich nazwa pochodzi od charakterystycznej barwy, jaką nadaje im ten składnik.
Szare kluski podawano już w XIX wieku, kiedy to w Wielkopolsce spopularyzowały się ziemniaki. Pojawiały się w książkach kucharskich, m.in. w Najnowszej kuchni Marty Norkowskiej z 1918 roku i w książce Dobra Gospodyni, czyli podręcznik kucharski dla polskiego domu z 1933. Do dziś goszczą w niektórych domach.
Podaje się je zazwyczaj wymieszane z pokrojonym w drobną kostkę i podsmażonym boczkiem i cebulą. Tradycyjnym dodatkiem do szarych klusek jest zasmażana kapusta kiszona.Tuż po drugiej wojnie światowej zamiast kapusty używano brukwi.
SKŁADNIKI:
- 7 ziemniaków
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej
- 1 jajko
- 10-15 dag. boczku wędzonego
- 1 szalotka
- 1 łyżka smalcu ze skwarkami
- szczypta soli
- ziemniaki zetrzeć na małych oczkach tarki lub zemleć w maszynce do warzyw,
- dokładnie wycisnąć, dodać mąkę, jajko, dokładnie wymieszać,
- formować małe kluseczki,
- zagotować wodę z dodatkiem soli, kluseczki wrzucamy do wrzątku, gotujemy 5-7 min. od chwili zagotowania,
- cebulę i boczek kroimy w drobną kostkę, smażymy na łyżce smalcu,
- gotowe kluski z dodatkiem małej ilości wody, w której się gotowały wykładamy na talerz, polewamy skwarkami i smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz