Moje dzisiejsze cannelloni jest z farszem drobiowym z warzywami w sosie grzybowym.
SKŁADNIKI:
- 14 rurek cannelloni
- 0,5 kg fileta z kurczaka
- 20 dag.sera żółtego
- 10 dag. świeżych leśnych grzybów lub kilka suszonych
- 1/2 papryki czerwonej
- 1 szalotka
- kilka pomidorków koktajlowych
- około 10 cm. pora białego
- 100ml śmietany 18%
- sól, pieprz,
- 1 jajko
- suszony lubczyk, oregano
- 1 łyżka masła klarowanego
WYKONANIE:
- mięso zmielić na grubych oczkach.
- szalotkę, paprykę pokroić w drobną kostkę, por w półkrążki,
- masło rozpuścić, dodać wszystkie warzywa, przesmażyć około 5 min.
- warzywa zdjąć z patelni i na tym samym tłuszczu usmażyć mięso z przyprawami,
- mięso połączyć z warzywami, dodać jajko i 1/2 startego na dużych oczkach sera,
- nadziać rurki gotowym farszem, odłożyć około 2 łyżek, aby dodać do sosu,
- grzyby obgotować, pokroić w drobną kostkę, usmażyć z szalotką, dodać śmietanę, gotować do zredukowania sosu,
- na dno naczynia wlać trochę sosu, do reszty włożyć odłożone 2 łyżki farszu, ułożyć rurki,jedną obok drugiej,
- polać sosem, włożyć na wierzch ćwiartki pomidorów koktajlowych i posypać serem, zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20-30 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz