sobota, 14 stycznia 2017

Zapiekane cannelloni w sosie grzybowym

Pyszne makaronowe ruloniki można faszerować na wiele sposobów: farszem mięsnym lub warzywnym z dodatkiem ulubionych sosów i oczywiście serów.
Moje dzisiejsze cannelloni jest z farszem drobiowym z warzywami w sosie grzybowym.

SKŁADNIKI:
  • 14 rurek cannelloni 
  • 0,5 kg fileta z kurczaka
  • 20 dag.sera żółtego
  • 10 dag. świeżych leśnych grzybów lub kilka suszonych
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1 szalotka
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • około 10 cm. pora białego
  • 100ml śmietany 18%
  • sól, pieprz, 
  • 1 jajko
  • suszony lubczyk, oregano
  • 1 łyżka masła klarowanego

WYKONANIE:

  • mięso zmielić na grubych oczkach. 
  • szalotkę, paprykę pokroić w drobną kostkę, por w półkrążki,
  • masło rozpuścić, dodać wszystkie warzywa,  przesmażyć około 5 min.
  • warzywa zdjąć z patelni i na tym samym tłuszczu usmażyć mięso z przyprawami,
  • mięso połączyć z warzywami, dodać jajko i 1/2 startego na dużych oczkach sera,
  • nadziać rurki gotowym farszem, odłożyć około 2 łyżek, aby dodać do sosu,
  • grzyby obgotować, pokroić w drobną kostkę, usmażyć z szalotką, dodać śmietanę, gotować do zredukowania sosu, 
  • na dno naczynia wlać trochę sosu, do reszty włożyć odłożone 2 łyżki farszu, ułożyć rurki,jedną obok drugiej,
  • polać sosem, włożyć na wierzch ćwiartki pomidorów koktajlowych i posypać serem, zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20-30 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz