SKŁADNIKI:
- 2 woreczki ugotowanego ryżu w vegecie
- duża pojedyncza pierś z kurczaka(około 500g)
- przyprawa gyros
- 2 łyżki masła klarowanego
- oliwa z oliwek
- cebula szalotka
- kilka pomidorków koktajlowych
- kilka plastrów boczku wędzonego
- ser parmezan i salami(wg.uznania)
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka ketchupu
- 1 łyżka śmietany słodkiej 18%
- pierś kroimy na cienkie paseczki, spryskujemy oliwą z oliwek, posypujemy przyprawą gyros, zostawiamy na dwie godz.(ja na całą noc),
- smażymy na maśle do zrumienienia,
- następnie mieszamy z ugotowanym ryżem, ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy starty parmezan, mieszamy,
- połowę wkładamy do naczynia żaroodpornego,
- boczek kroimy w cienkie paski, rozkładamy na ryżu,
- z majonezu, ketchupu i śmietany robimy sos, smarujemy ryż w naczyniu,
- rozkładamy zeszkloną na maśle cebulę i pomidorki koktajlowe, posypujemy serem,
- rozkładamy drugą część ryżu z kurczakiem, smarujemy sosem. posypujemy serem,
- pieczemy w zamkniętym naczyniu około 20 min. , następnie odkrywamy i pieczemy jeszcze 10 min. i gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz