poniedziałek, 20 lutego 2017

"Indyjskie Rafaello"

Wszyscy lubimy słodkości, ta propozycja pochodzi z Indii. Moi uczniowie dzięki uprzejmości P. Heleny mieli możliwość zrobienia i spróbowania tych pyszności.

SKŁADNIKI:
  • 1 kostka masła
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • ewentualnie wanilię, gałkę muszkatołową, goździki- cp kto lubi
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 - 1 kg. cukru 
  • 1 l mleka
  • 1 kg. startej na małych oczkach marchewki 

WYKONANIE:
  • masło rozpuścić z dodatkiem cynamonu, kurkumy, kardamon,
  • dodać cukier z miodem,
  • dolać mleko, zagotować,
  • dodać marchewkę i gotować na wolnym ogniu do zgęstnienia,
  • wystudzić (można włożyć do lodówki na parę godz. nawet), formować kulki, obtoczyć w wiórkach kokosowych i gotowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz