niedziela, 26 lutego 2017

Kurczak pieczony

Jak wiecie często na moim stole gości drób, dziś kurczak w całości na płasko. Mięsko szybciej się upiecze i będziemy mieć dużo chrupiącej skórki! Podstawowa zasada mówi-jeśli chcesz zrobić coś dobrego dodaj masła! W tym przepisie też to się sprawdziło! Zapraszam do uczty.
Zdjęcie nienajlepsze, ale smak rewelacyjny!


SKŁADNIKI:

  • 1.5 kg kurczak
  • marynata: sól, pieprz, papryka słodka i łagodna,majeranek, lubczyk suszony,
  • 1 łyżka oleju
  • 2-3 łyżki masła

WYKONANIE:

  • ze wszystkich składników robimy marynatę, 
  • kurczaka myjemy, osuszamy, układamy piersią do doły i rozcinamy wzdłuż kręgosłupa, 
  • dokładnie nacieramy marynatą, odstawiamy na noc,
  • przed pieczeniem nacieramy delikatnie masełkiem, wkładamy do rękawa, pieczemy około 1 godz. w temperaturze 180 stopni,
  • następnie wyjmujemy z rękawa i pieczemy kolejne 1/2 godz. polewając co kilka min.wytopionym tłuszczem i gotowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz