SKŁADNIKI:
CIASTO:
- 3 szkl. mąki (używa z młyna, ale może być tortowa)
- 2 żółtka
- 25 g masła
- 3/4 szkl. gorącej wody
- szczypta soli
- 1/2 kg. ugotowanego mięsa z rosołu u mnie kurczak, wieprzowina i wołowina,
- 2-3 łyżki masła klarowanego
- około 1/2 szkl. rosołu
- 1 szalotka
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki z rosołu
- 2-3 łyżki masła klarowanego do smażenia
- ewentualnie sól, pieprz
- do okraszenia pierogów:
- 20 dag. wędzonego boczku,
- 1 szalotka
- ciasto: wodę gotujemy, dodajemy masło, mieszamy do rozpuszczenia,
- mąkę i sól wsypujemy do miski, wbijamy żółtka, mieszamy, dolewamy wodę,
- łączymy, następnie wyrabiamy ciasto na stolnicy,musi być elastyczne i odchodzić od ręki,ale nie może być twarde,
- farsz: mięso mielimy na dużych oczkach,cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę,
- na patelni topimy masło, dodajemy cebule i czosnek szklimy, dodajemy mięso, smażymy około 5 min.dolewając rosół,jeśli mięso jest za suche,
- następnie lepimy pierogi,
- wodę gotujemy ze szczyptą soli, wkładamy pierogi i gotujemy około 5 min. od wypłynięcia,
- boczek kroimy w drobną kostkę, szalotkę siekamy drobno, smażymy około 5-10 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz