niedziela, 26 lutego 2017

Piersi kurczaka z włoską nutą

Przeglądając ostatnio babską prasę trafiłam na przepis na piersi z kurczaka we włoskim stylu. Zainspirował mnie do kulinarnej podróży i tak powstała moja wariacja. Jak zawsze poszłam swoją ścieżką. Zapraszam do sprawdzenia, co z tego wyszło.

SKŁADNIKI:
  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 25 dag pieczarek
  • puszka pomidorów 400g u mnie własne ze słoika
  • 4 plastry szynki
  • garść czarnych oliwek
  • 1 średnia cebula pokrojona w drobną kostkę
  • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 2-3 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 szczypty rozmarynu suszonego
  • 2 szczypty lubczyku
  • sól, pieprz, mieszanka przypraw włoskich
  • kilka gałązek świeżego drobno posiekanego lubczyku lub 2 szczypty suszonego roztartego w dłoniach
  • drobno posiekana pietruszka do posypania potrawy
WYKONANIE:
  • piersi kurczaka kroimy w większą kostkę, 
  • przygotowujemy marynatę: czosnek, cebula, rozmaryn, lubczyk, pieprz, sól, oliwa, 
  • do marynaty wkładamy mięso, odkładamy do lodówki na noc,
  • szynkę kroimy na paski, smażymy na rozgrzanej łyżce masła, chrupiącą szynkę odkładamy na papier,aby odsączyć tłuszcz,
 
  • pieczarki obieramy , kroimy na cząstki i smażymy na złoty kolor na masełku,które zostało po szynce, dodajemy pokrojone pomidory bez skórki, smażymy 5-10 min.,
  • dodajemy mięso z przyprawami i smażymy do redukcji płynu, pod koniec duszenie dodajemy oliwki, można zabielić śmietanką, albo jogurtem wg. gustu. W razie potrzeby doprawić! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz