SKŁADNIKI:
- 4 pojedyncze piersi z kurczaka
- 25 dag pieczarek
- puszka pomidorów 400g u mnie własne ze słoika
- 4 plastry szynki
- garść czarnych oliwek
- 1 średnia cebula pokrojona w drobną kostkę
- 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
- 2-3 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy
- 2 szczypty rozmarynu suszonego
- 2 szczypty lubczyku
- sól, pieprz, mieszanka przypraw włoskich
- kilka gałązek świeżego drobno posiekanego lubczyku lub 2 szczypty suszonego roztartego w dłoniach
- drobno posiekana pietruszka do posypania potrawy
- piersi kurczaka kroimy w większą kostkę,
- przygotowujemy marynatę: czosnek, cebula, rozmaryn, lubczyk, pieprz, sól, oliwa,
- do marynaty wkładamy mięso, odkładamy do lodówki na noc,
- szynkę kroimy na paski, smażymy na rozgrzanej łyżce masła, chrupiącą szynkę odkładamy na papier,aby odsączyć tłuszcz,
- pieczarki obieramy , kroimy na cząstki i smażymy na złoty kolor na masełku,które zostało po szynce, dodajemy pokrojone pomidory bez skórki, smażymy 5-10 min.,
- dodajemy mięso z przyprawami i smażymy do redukcji płynu, pod koniec duszenie dodajemy oliwki, można zabielić śmietanką, albo jogurtem wg. gustu. W razie potrzeby doprawić!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz