SKŁADNIKI:
ciasto:
- 1 kg. mąki np. tortowa
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- około 2 szkl. zimnej wody
farsz:
- 1 kg. mięsa mielonego np. karkówki(mięso ma być tłuste i świeże)
- 1 pęczek świeżej kolendry
- 3 cebule średnie
- około szklanki wody
- sól, pieprz świeżo mielony
WYKONANIE:
- mieszamy produkty na ciasto i długo wyrabiamy, aby było elastyczne,
- mięso mieszamy z drobno posiekaną cebulą oraz posiekaną kolendrą,
- doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy wodę i dokładnie mieszamy,
- płynu dolewamy tyle, aby mięso ładnie wchłonęło, ale nie pływało,
- odrywamy po kawałku ciasto, formujemy kulki, wałkujemy na cienkie placki wielkości dłoni,
- nakładamy po łyżce farszu, zawijamy i mocno zaciskamy,
- gotujemy we wrzącej, mocno posolonej wodzie około 15 min. ,mieszając delikatnie, aby nie przywarły do dna,
- przekładamy ostrożnie na talerz i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz