czwartek, 30 marca 2017

Chinkali-pierogi gruzińskie

Chcę Wam zaproponować kawałek kuchni gruzińskiej- na początek pierożki gruzińskie chinkali. Jest, to rodzaj pieroga faszerowany mięsem- bardzo często stanowi danie główne. Przepis Tamuny Kiladze, rodowitej gruzinki. Dzięki Tamuna za tą piękną kulinarną podróż.


SKŁADNIKI:
ciasto:

  • 1 kg. mąki np. tortowa
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • około 2 szkl. zimnej wody

farsz:

  • 1 kg. mięsa mielonego np. karkówki(mięso ma być tłuste i świeże)
  • 1 pęczek świeżej kolendry
  • 3 cebule średnie
  • około szklanki wody
  • sól, pieprz świeżo mielony

WYKONANIE:

  • mieszamy produkty na ciasto i długo wyrabiamy, aby było elastyczne,
  • mięso mieszamy z drobno posiekaną cebulą oraz posiekaną kolendrą,
  • doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy wodę i dokładnie mieszamy,
  • płynu dolewamy tyle, aby mięso ładnie wchłonęło, ale nie pływało,
  • odrywamy po kawałku ciasto, formujemy kulki, wałkujemy na cienkie placki wielkości dłoni,
  • nakładamy po łyżce farszu, zawijamy i mocno zaciskamy,
  • gotujemy we wrzącej, mocno posolonej wodzie około 15 min. ,mieszając delikatnie, aby nie przywarły do dna,
  • przekładamy ostrożnie na talerz i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz