sobota, 11 marca 2017

Pulpeciki drobiowe w sosie koperkowym

Pulpeciki drobiowe w sosie koperkowym to pyszny dietetyczny obiadek dla każdego. Myślę, że to idealny obiad również dla dzieciaczków. Delikatne klopsiki gotowane w bulionie, muszą po prostu smakować- nawet najbardziej wybrednym.

SKŁADNIKI:
  • 1/2 kg. drobiowego mięsa mielonego
  • 1 mała szalotka
  • 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • szczypta słodkiej papryki
  • świeży lub mrożony koperek drobno posiekany (1 łyżka do mięsa i wg. gustu do sosu )
  • 1 średnia marchewka z rosołu
  • 1 jajko
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • 1-2 szkl. rosołu lub bulionu
  • 1-2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu 
  • 50 ml wody lub śmietanka słodka 18%

WYKONANIE:

  • 1/2 szalotki kroimy w drobną kostkę, szklimy około 5 min. na odrobinie oliwy,
  • mięso mielone łączymy z przyprawami, bułką, jajkiem, koperkiem, zeszkloną cebulą i pokrojoną w drobną kostkę marchewkę z rosołu(jeśli nie macie z rosołu można użyć surowej, ale trzeba ją przesmarzyć 5-10 min. na oliwie),
  • wszystko razem dokładnie wyrabiamy,
  • formujemy okrągłe pulpeciki i dusimy na oliwie około 5 min. z dodatkiem drobno pokrojonej szalotki, podlewamy rosołem , albo bulionem, 
  • wlewamy resztę rosołu/bulionu i dusimy 10-15 min. dodajemy posiekany koperek, zagęszczamy (wodą z dodatkiem mąki lub śmietanki) i gotowe.
Ja zawsze na próbę smażę 1 mały pulpecik i ewentualnie doprawiam do smaku. a propos, jeśli zagęścicie wodą z mąką danie będzie nisko kaloryczne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz