SKŁADNIKI:
- 1/2 kg. drobiowego mięsa mielonego
- 1 mała szalotka
- 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
- 1 płaska łyżeczka soli
- szczypta słodkiej papryki
- świeży lub mrożony koperek drobno posiekany (1 łyżka do mięsa i wg. gustu do sosu )
- 1 średnia marchewka z rosołu
- 1 jajko
- 3-4 łyżki bułki tartej
- 1-2 szkl. rosołu lub bulionu
- 1-2 łyżki oliwy
- 1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu
- 50 ml wody lub śmietanka słodka 18%
WYKONANIE:
- 1/2 szalotki kroimy w drobną kostkę, szklimy około 5 min. na odrobinie oliwy,
- mięso mielone łączymy z przyprawami, bułką, jajkiem, koperkiem, zeszkloną cebulą i pokrojoną w drobną kostkę marchewkę z rosołu(jeśli nie macie z rosołu można użyć surowej, ale trzeba ją przesmarzyć 5-10 min. na oliwie),
- wszystko razem dokładnie wyrabiamy,
- formujemy okrągłe pulpeciki i dusimy na oliwie około 5 min. z dodatkiem drobno pokrojonej szalotki, podlewamy rosołem , albo bulionem,
- wlewamy resztę rosołu/bulionu i dusimy 10-15 min. dodajemy posiekany koperek, zagęszczamy (wodą z dodatkiem mąki lub śmietanki) i gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz