SKŁADNIKI:
- 1,5 kg kurczak
- 1 łyżeczka chmeli-sumali
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
- 1/2 papryki słodkiej
- 1/2 papryki ostrej
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1-2 łyżki suszonego lubczyku
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju
WYKONANIE:
- ze wszystkich przypraw robimy marynatę, nacieramy dokładnie kurczaka,
- zostawiamy na noc,
- garnek rzymski moczymy w wodzie 20-30 min., smarujemy cienko olejem(lub używamy naczynia żaroodpornego- smarujemy olejem),
- wkładamy kurczaka w naczyniu do zimnego piekarnika, nagrzewamy do 100 stopni, potem do 220 i pieczemy z termoobiegiem 1,5 godz. po czym otwieramy naczynie, żeby zrumienić mięso przez 15min. i gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz