SKŁADNIKI:
- 4 udka z kurczaka, przecięte na połowy
- 2 średnie ziemniaki
- 2 średnie marchewki
- kawałek selera
- 2 średnie pietruszki
- 2 średnie szalotki
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1-2 łyzki oliwy
- 1 i 1/2 łyżeczki przyprawy chmeli sumeli
- pieprz do smaku
- z oliwy i przypraw robimy marynatę i nacieramy nią mięso, odstawiamy przynajmniej na 3 godz. do lodówki(można zostawić na noc),
- marchewkę, seler i pietruszkę kroimy na równej wielkości słupki, ziemniaki w kawałki, cebulę w ósemki, czosnek w cienkie plasterki, mieszamy w 1 łyżce oliwy i przyprawie chmeli sumeli, odkładamy,
- przed pierwszym użyciem moczymy garnek nawet 2-3 godz.. przed kolejnym 20 min., ścianki smarujemy oliwą albo smalcem,z czasem, gdy glina będzie już porządnie „wypalona”, możemy z tego zrezygnować (ale nie w przypadku pieczenia chleba i ciast!).
- garnek zawsze wkładamy do zimnego piekarnika,
- garnek już przygotowany, nasmarowany, więc na dno naczynia wkładamy część warzyw, układamy mięso i obkładamy resztą warzyw,
- zamykamy garnek, wkładamy do zimnego piekarnika, nastawiamy temperaturę 100 stopni, gdy piekarnik nagrzeje się do tej wartości podkręcić do 220 stopni i piec 1,5 godz.,
- około 20 min przed końcem czasu odkryć garnek, aby zrumienić mięso.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz