sobota, 18 marca 2017

Udka z warzywami

W ostatnim czasie nabyłam garnek rzymski, przyszła więc pora, aby go wypróbować!Garnek rzymski to tradycyjne naczynie gliniane, w którym potrawy gotowane są z wykorzystaniem efektu cyrkulacji pary wodnej uwalniającej się z jego ścianek, uprzednio namoczonych. Nieglazurowane ścianki z naturalnej wypalanej gliny pełne są porów, które po zanurzeniu garnka w wodzie wchłaniają wilgoć, a następnie stopniowo ją oddają podczas obróbki termicznej. Gotowane z wykorzystaniem tego zjawiska potrawy nie wysychają, zyskują nieprawdopodobną soczystość i są bardzo esencjonalne. Wady garnka rzymskiego? Dla niektórych pewnie fakt, że to  naczynie to zdecydowanie długie gotowanie, w dodatku wymagające pewnego nakładu troski i rytuałów. Trzeba jednak przyznać, że efekt całkowicie rekompensuje czas poświęcony na moczenie garnka, rozgrzewanie go i samo gotowanie. „Slow food” jak zwykle procentuje!


SKŁADNIKI:
  • 4 udka z kurczaka, przecięte na połowy
  • 2 średnie ziemniaki
  • 2 średnie marchewki
  • kawałek selera
  • 2 średnie pietruszki
  • 2 średnie szalotki
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 łyzki oliwy
  • 1 i  1/2 łyżeczki przyprawy chmeli sumeli
  • pieprz do smaku
WYKONANIE:
  • z oliwy i przypraw robimy marynatę i nacieramy nią mięso, odstawiamy przynajmniej na 3 godz. do lodówki(można zostawić na noc),
  • marchewkę,  seler i pietruszkę kroimy na równej wielkości słupki, ziemniaki w kawałki, cebulę w ósemki, czosnek w cienkie plasterki,  mieszamy w 1 łyżce oliwy i przyprawie chmeli sumeli, odkładamy,
  • przed pierwszym użyciem moczymy garnek nawet 2-3 godz.. przed kolejnym 20 min., ścianki smarujemy oliwą albo smalcem,z czasem, gdy glina będzie już porządnie „wypalona”, możemy z tego zrezygnować (ale nie w przypadku pieczenia chleba i ciast!). 
  • garnek zawsze wkładamy do zimnego piekarnika,
  • garnek już przygotowany, nasmarowany, więc na dno naczynia wkładamy część warzyw, układamy mięso i obkładamy resztą warzyw, 
  • zamykamy garnek, wkładamy do zimnego piekarnika, nastawiamy temperaturę 100 stopni, gdy piekarnik nagrzeje się do tej wartości podkręcić do 220 stopni i piec 1,5 godz.,
  • około 20 min przed końcem czasu odkryć garnek, aby zrumienić mięso.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz