sobota, 1 kwietnia 2017

Bakłażany z orzechami

Kolejna odsłona kuchni gruzińskiej: dziś bakłażany z orzechami.

SKŁADNIKI:
  • 3 bakłażany
  • oliwa do smażenia
pasta:
  • 3/4 szkl. zmielonych orzechów włoskich
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 mały strączek papryki chili
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki szafrany imerytyńskiego
  • 2-3 łyżki octu winnego
  • sól do smaku
  • garść posiekanych ziół:kolendra, pietruszka
WYKONANIE:
  • najpierw trzeba bakłażany odgoryczyć, kroimy go na 0,5 cm. paski i solimy, zostawiamy na 20 min.(pozbędziemy się goryczki i zmniejszymy wchłanianie tłuszczu),
  • następnie przygotowujemy pastę:
  • rozcieramy w moździerzu czosnek, kolendrę, szafran imerytyński, przekładamy do miseczki dodajemy ocet, drobno posiekaną paprykę chili, posiekaną zieleninę i zmielone orzechy,
  • plastry bakłażana wycieramy do sucha ręcznikiem papierowym, na grillowej patelni rozgrzewamy olej i smażymy bakłażany na złoty kolor,
  • odsączamy z oleju na papierowym ręczniku, smarujemy pastą, zwijamy , dekorujemy granatem!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz