SKŁADNIKI:
- 3 bakłażany
- oliwa do smażenia
- 3/4 szkl. zmielonych orzechów włoskich
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 mały strączek papryki chili
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki szafrany imerytyńskiego
- 2-3 łyżki octu winnego
- sól do smaku
- garść posiekanych ziół:kolendra, pietruszka
- najpierw trzeba bakłażany odgoryczyć, kroimy go na 0,5 cm. paski i solimy, zostawiamy na 20 min.(pozbędziemy się goryczki i zmniejszymy wchłanianie tłuszczu),
- następnie przygotowujemy pastę:
- rozcieramy w moździerzu czosnek, kolendrę, szafran imerytyński, przekładamy do miseczki dodajemy ocet, drobno posiekaną paprykę chili, posiekaną zieleninę i zmielone orzechy,
- plastry bakłażana wycieramy do sucha ręcznikiem papierowym, na grillowej patelni rozgrzewamy olej i smażymy bakłażany na złoty kolor,
- odsączamy z oleju na papierowym ręczniku, smarujemy pastą, zwijamy , dekorujemy granatem!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz