SKŁADNIKI:
Na ciasto:
- 50 dag mąki pszennej
- 20 dag masła
- 2 żółtka
- 2,5 łyżki kwaśnej śmietany
- szczypta cukru
- 1-1,5 łyżeczki soli
- 1 jajko
- Farsz 1:
- 1 czerwona lub żółta papryka (ewentualnie ½ czerwonej i ½ żółtej)
- 2 pomidory
- 20 dag startego sera żółtego
- 1 cukinia
- 2 cebule
- sól
- pieprz
- mieszanka przypraw kuchni włoskiej
- 1 łyżka masła klarowanego
- 30 dag piersi z kurczaka
Farsz 2:
- 0,5 kg. pieczarek
- 1-2 cebule szalotki
- 2-3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- pieczarki obieramy, kroimy w paski, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, czosnek przeciśnięty przez praskę i smażymy na maśle klarowanym na złoty kolor
WYKONANIE:
- z podanych produktów przygotowujemy ciasto, dokładnie mieszamy wszystkie składniki i zagniatamy do jednolitej masy, odkładamy do lodówki na 2-3 godz.
- paprykę, cukinię, pomidory, cebulę kroimy w kostkę, smażymy na maśle klarowanym,
- dodajemy wszystkie przyprawy, mieszamy,
- na końcu dodajemy pokrojony w drobną kostkę ser,
- ciasto wałkujemy (grubość 0,5cm), wykrawamy koła, na ciasto nakładamy farsz,zamykamy w pieróg, smarujemy rozmąconym jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni(20 min, następnie 180), pieczemy aż ciasto się zrumieni około 30-35min.
Mmmm pyszności))
OdpowiedzUsuńCiasto wyśmienite i naprawdę całość przepyszna pozdrawiam
OdpowiedzUsuń