wtorek, 18 kwietnia 2017

Calzone z kurczakiem

Calzone  jest to potrawa kuchni włoskiej.  Rodzaj pizzy, zawijanej na kształt pieroga, w którym znajduje się nadzienie. Oryginalne jest z ciasta drożdżowego, ja zrobiłam ten pyszny pieróg z ciasta kruchego. Przepis na ciasto pozyskałam od mojej przyjaciółki Krysi. Nadzienie to kwestia gustu i smaku.

SKŁADNIKI:
Na ciasto:
  • 50 dag mąki pszennej
  • 20 dag masła
  • 2 żółtka
  • 2,5 łyżki kwaśnej śmietany
  • szczypta cukru
  • 1-1,5 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • Farsz 1:
  • 1 czerwona lub żółta papryka (ewentualnie ½ czerwonej i ½ żółtej)
  • 2 pomidory
  • 20 dag startego sera żółtego
  • 1 cukinia
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz
  • mieszanka przypraw kuchni włoskiej
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 30 dag piersi z kurczaka
Farsz 2:
  • 0,5 kg. pieczarek
  • 1-2 cebule szalotki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • pieczarki obieramy, kroimy w paski, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, czosnek przeciśnięty przez praskę i smażymy na maśle klarowanym na złoty kolor
WYKONANIE:
  • z podanych produktów przygotowujemy ciasto, dokładnie mieszamy wszystkie składniki i zagniatamy do jednolitej masy, odkładamy do lodówki na 2-3 godz.
  • paprykę, cukinię, pomidory, cebulę  kroimy w kostkę, smażymy na maśle klarowanym, 
  • dodajemy wszystkie przyprawy, mieszamy,
  • na końcu dodajemy pokrojony w drobną kostkę ser,
  • ciasto wałkujemy (grubość 0,5cm), wykrawamy koła, na ciasto nakładamy farsz,zamykamy w pieróg,  smarujemy rozmąconym jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni(20 min, następnie 180), pieczemy aż ciasto się zrumieni około 30-35min.

2 komentarze: